A háború miatt kevesebb az importtojás, de megfelelő a kínálat

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap
Kevesebb a külföldről származó tojás a boltokban, de hiány nem fenyeget a húsvét előtti napokban sem – közölte a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége.

A behozatal visszaesését az ukrajnai háború okozza, mivel az uniós piacra nagyrészt olyan telepek termelnek, amelyek Harkov és Mariupol környékén, tehát a hadműveletek térségében helyezkednek el. Az unióba irányuló behozatalból Ukrajna korábban több mint 23 százalékkal részesedett.

Az EU ugyanakkor tojásból önellátó, így az import csökkenése nem okoz hiányt, csupán a túlkínálatot szünteti meg.

A keresleti piac kedvez a termelőknek, hiszen a költségeik emelkedését hosszú idő után most először érvényesíthetik az áraikban. Másképp nem is tehetnek, hiszen a bevételeik a kiadásaikat is alig fedezik. Főképp a termelési költségeket 70 százalékban meghatározó takarmány drágulása jelentős már régóta, és idén csak fokozódott, szintén a háború miatt. Nem a húsvét miatt kell tehát többet fizetni a tojásért.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége hangsúlyozza, hogy a fogyasztói árakat sem a termelők alakítják, a bolti árrés a kereskedők döntésétől függ. A drágulás ugyanakkor várhatóan nem veti vissza a keresletet, a korábbi évekhez hasonlóan idén is 2,3 milliárd darab lehet a belföldi fogyasztás.