A választási iroda előtt a Mentsük meg a méheket és a mezőgazdasági termelőket kezdeményezés

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke átvette a Mentsük meg a méheket és a mezőgazdasági termelőket! Méhbarát mezőgazdaságot az egészséges környezetért elnevezésű európai polgári kezdeményezés (epk) támogató nyilatkozatait.

A Mentsük meg a méheket és a mezőgazdasági termelőket! Méhbarát mezőgazdaságot az egészséges környezetért elnevezésű epk támogatására a szervezők Magyarországról több mint 22 ezer támogató nyilatkozatot gyűjtöttek. A papír alapú aláírásokat Nagy Attila, az NVI elnöke vette át.

Az aláírások döntő része online érkezett, papír alapú íveken pedig néhány száz. Ezeket a szervezők meghatalmazása alapján, Fridrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője nyújtotta át az NVI elnökének. A 2019 őszén nyilvántartásba vett méhbarát polgári kezdeményezést a szervezők szerint Európa-szerte több mint 1,1 millió ember támogatta, ám az ellenőrzések miatt az érvényesnek talált támogató nyilatkozatok száma változhat. Az érvényességi feltételként országonként meghatározott minimálisan érvényes aláírásmennyiséget a szükséges hét ország helyett a várakozások szerint összesen 11 államban sikerült összegyűjteni a 2021. szeptember 30-án zárult gyűjtési időszakban.

A Nemzeti Választási Irodának az összes irat beérkezését követően három hónap áll rendelkezésére, hogy a hazai és uniós jogszabályi előírásoknak megfelelően ellenőrizze az aláírásokat. A kezdeményezés magyarországi eredményét az NVI ellenőrzése után a Nemzeti Választási Bizottság határozata állapítja meg.

A Mentsük meg a méheket és a mezőgazdasági termelőket! Méhbarát mezőgazdaságot az egészséges környezetért a 12. olyan európai polgári kezdeményezés, amelynek hazánkból gyűjtött támogató nyilatkozatait az NVI ellenőrzi. Legutóbb november elején számoltunk be arról, hogy a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért elnevezésű kezdeményezés keretében az Iroda 774 ezer aláírást talált érvényesnek, ez a Magyarországról származó támogatói nyilatkozatok 92 százalékát jelentették.

Az európai polgári kezdeményezés általános célként a méhek és az emberek egészségének védelmét határozta meg. Ebben arra szólítják fel az Európai Bizottságot, hogy támogasson egy olyan mezőgazdasági modellt, amely lehetővé teszi a gazdák és a természet számára, hogy harmóniában éljenek.

A kezdeményezés fő céljai:

  • A szintetikus növényvédő szerek fokozatos kivonása az EU mezőgazdaságából, kezdve a legveszélyesebbekkel;
  • A cél e peszticidek használatának 80%-os csökkentése 2030-ig, és teljes beszüntetésük 2035-re;
  • A természetes ökoszisztémák helyreállítása a mezőgazdasági térségekben, hogy a mezőgazdasági termelés a biológiai sokféleség helyreállításának eszközévé váljon;
  • A mezőgazdaság megreformálása a kis méretű, diverzifikált és fenntartható gazdálkodás előtérbe helyezésével, az agroökológiai és biogazdálkodási eljárások gyors elterjedésének támogatásával, továbbá független, mezőgazdasági termelőknek szóló képzések és kutatási tevékenységek lehetővé tételével a növényvédőszer- és GMO-mentes gazdálkodás témájában.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink