A cirok a jövő kukoricája

2019. április 18. – Bár vélhetően kiváltani nem fogja, jó alternatíva lehet a cirok a termelők számára a kukorica mellett. A takarmány- és az élelmiszeripar is megfelelő alapanyagra találhat benne.

A cirok azért lehet megfelelő alternatíva ma Magyarországon, mert az időjárás egyre szélsőségesebb képet mutat. Ez a növény pedig abban élvez előnyt a kukoricával szemben, hogy még ezen aszályos körülmények között is megállja a helyét és jövedelmező tud lenni. A világban szemes cirkot 42 millió hektáron termelnek, Európa ebből 700.000 hektárnyi területtel részesül.
Alapvetően azért lehet érdekes egyre több termelő számára, mert az átlaghoz képest sokkal nagyobb a stressztűrése, köszönhetően az afrikai származásának. Az egységnyi szárazanyag előállításához 40-50%-kal kevesebb vizet használ fel, mint a kukorica. Ezt azzal éri el, hogy a levelén és a szárán egy viaszréteget képez aszályos időszakban, és ezzel csökkenti a kipárolgást.
Felhasználása szempontjából megkülönböztetünk szemes cirkot,mely lehet fehér és vörös, valamint silócirkot, mely lehet szemes és steril, vagyis mag nélküli. Ez utóbbi az állattenyésztés számára kiemelt jelentőségű. A harmadik pedig a biomassza készítésére használható silócirok, amely a biogáz előállításában kap szerepet. Az étkezési célokra szánt szemes cirok azért arathat sikert, mivel a termék gluténmentes, így a tudatos fogyasztók és az intoleranciával küzdők számára egyaránt megfelelő alternatíva lehet.
E termény magasabb nyersfehérje értékű, mint a kukorica, ezért megfelelő alapanyag lehet a takarmányipar számára, ki lehet tölteni vele a szójatermesztés területeinek csökkentésével összefüggő fehérjehiányt.
Vetni akkor érdemes, amikor a talaj hőmérséklete már elérte a 20 fokot. A cirok az apró és a nagymagvú vetemények közé esik, ezért speciális vetőtárcsát igényel. Jó termőhelyi körülmények között 300000 vetőmag szükséges, amiből 80-90%-os használati érték mellett nagy biztonsággal 250-260 ezer terménytőre számíthatunk. A vetésmélység nem lehet több 3-4 cm-nél.
A gyomszabályozásnál megkülönböztethetünk kémiai és mechanikai gyomirtást, mely utóbbi nagy hangsúlyt kap ebben a kultúrában, ugyanis kevés gyomirtó szer engedélyezett a cirok kezelésére.
Betakarítás esetén nem az egész szárrész halad át a gépen, csupán a buga és az az alatti szárrész. Ez 76 centiméteres technológiában napraforgó adapterrel, sűrűbb technológiában kalászos adapterrel történhet. A szárzúzóval felszerelt napraforgó adapterek ma már megbirkóznak nagyobb mennyiségű szármaradvánnyal is, és megfelelő talajfelszínt hagynak maguk után. A szármaradványok kezelése tehát sarkalatos probléma, hiszen, ha figyelembe vesszük, hogy a cirok jó előveteménye a búzának, akkor azonnal rájövünk, hogy a nagy mennyiségű zöld tömeggel valamit kezdenünk kell még az őszi időszakban. Ez a fent említett módon a betakarítással egy menetben kezelhető.
Feszes, intenzív technológia mellett hektáronként 10 tonna feletti hozam is realizálható.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink