Veszélyes is lehet a túlságosan tiszta zöldség

Forrás: Baranya megyei hírportál
Jól néz ki, ha a sárgarépa, a zeller vagy a burgonya makulátlan állapotban tündököl a polcokon, csakhogy a fogyasztói igények kielégítésére sokszor klórtartalmú fertőtlenítőszerrel mossák a zöldségeket és gyümölcsöket, ami az emberi szervezetbe kerülve egészségkárosító hatású.

Egyre nagyobb fogyasztói elvárás, hogy azok a zöldségek, amelyeknek a föld alatti részeit fogyasztjuk, megmosva kerüljenek a polcokra. Csakhogy a vizsgálatok magas klorát-, illetve perkloráttartalmat azonosítottak a zöldségekben, ami arra utal, hogy a termékeket közvetlenül kezelték klóros fehérítő- vagy fertőtlenítőszerekkel – hívták fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, olvashatjuk a Baranya megyei hírportálon. Ez pedig károsíthatja az egészséget.

Hat kiló zöldséget és gyümölcsöt dobunk ki fejenként évente csak azért, mert azok esztétikailag kifogásolhatók, egyébként pedig semmi bajuk.

Holott nem csak azok az élelmiszerek táplálók, amelyek a legszebbek és legszabályosabbak. Ezeknek az ételeknek a fogyaszthatósági ideje meghosszabbítható megfelelő tárolással. A fogyasztói elvárásoknak eleget téve azonban jelentősen nőtt a fertőtlenítőszerek felhasználása és olyan káros gyakorlatokat alakítottak ki, mint a zöldségek közvetlen fehérítése és fertőtlenítése. Márpedig, a fertőtlenítőszerek bomlástermékeként az emberi szervezetbe kerülő klorátok és perklorátok károsíthatják az egészséget. Így tehát

vásárláskor ne legyen fő szempont, hogy hófehér legyen a petrezselyemgyökér vagy zellergumó, és a furcsa, klóros szagú zöld­árut inkább ne vegyük meg!

Egyébként ezek az eljárások semmiképp sem ajánlottak. Az élelmiszerek előállítása során azonban természetesen ügyelni kell a higiéniára, de ez az árufeldolgozási eszközök és a környezet tisztán tartására értendő – hangsúlyozzák a szakemberek. Jelentős bírsággal is járhat a zöldség-gyümölcs termékek határérték feletti klorát-, illetve perkloráttartalma.

Hogyan érdemes tárolni?

Egyes almák, mint például a Starking, akár áprilisig is fogyasztható, de a késői körték is eltarthatók eddig, megfelelően hűtve. Tároljuk tehát ezeket a gyümölcsöket a hűtőben, ha pedig veszítenek szépségükből, felhasználhatók mártásokban, levesekben, süteményekben.

Az olajos magvakat is érdemes betenni a hűtőbe, saját csomagolásukban, vagy légmentesen záródó tárolóban. A növényi olaj ugyanis könnyen avasodik, a hideg pedig képes lassítani ezt a folyamatot. A burgonya ezzel szemben nem hálálja meg, ha hűtőszekrényben tartják – a kicsírázást és a bezöldülést elkerülhetjük, ha száraz, hűvös, sötét helyen tároljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink