Tovább drágul a sertéshús, a feldolgozók jövője a tét

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Fel kell készülnünk a sertéshús további, tetemes drágulására. Az áremelkedés miatt a feldolgozott húsokból már tavaly is kevesebb fogyott, mint 2020-ban de nőtt a magyar termékek aránya a legfontosabb, legkeresettebb élelmiszerek kínálatában.

Míg 2020-ban 70,5 százalék, addig 2021-ben már 71,3 százalék volt a belföldi beszállítók termékeinek aránya – mondta a GfK Hungária, a Magyar Húsiparosok Szövetsége és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) sajtótájékoztatóján Kasza Gyula, a Nébih osztályvezetője. A hazai termékek aránya a magyar tulajdonú üzletláncok esetében volt a legnagyobb. A Coop kínálatában például 82,2 százalékos, a CBA boltjaiban pedig 78,7 százalékos részesedést mért a hivatal.

A Nébih idén is tervezi a legalapvetőbb élelmiszerek vizsgálatát a kiskereskedelmi egységekben. A felmérés során úgy válogatták össze a termékeket, hogy a lehető legjobban reprezentálják a magyar élelmiszeripar kibocsátását. A hivatal tapasztalatai szerint

a bolti kínálat gyakori hibái közé tartozik, hogy sokszor nem tüntetik fel a származási országot.

A járvány jókora változást idézett elő, a vevők ritkábban mentek az üzletekbe, azonban többet költöttek, ugyanis egy-egy vásárlás alkalmával nagyobb mennyiséget pakoltak a kosárba – mondta Turcsán Tünde, a GfK Hungária Kft. üzletág-igazgatója.

Bár az összforgalom nőtt az utóbbi hónapokban, a feldolgozott húsból tavaly már kevesebb fogyott, mint 2020-ban. Ennek elsődleges oka a drágulás lehet. A GfK összesítése szerint összesen 7992 tonna sonkát, illetve füstölt húst vásároltunk 2021 húsvétjára, 17,1 milliárd forint értékben. Ez azt jelenti, hogy ebben az időszakban egy magyar háztartás 2,5 kilogramm sonkát vett és 5400 forintot költött. Turcsán Tünde hozzátette, a húsvétkor különösen népszerű sonkák és füstölt húsok 2019 óta több mint 21 százalékkal drágultak.

További jókora sertéshúsdrágulásra számíthatunk – jelentette ki Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke. Mint mondta,

nehéz lesz a következő hónapokban elfogadtatni az üzletláncokkal és a vevőkkel a sertéshús árának emelkedését, de mást nem lehet tenni, mert különben tönkremennének a húsfeldolgozók.

A takarmánygabona, az energia, a logisztika, a csomagolás, a munkaerő tavaly is sokat drágult, az év első hónapjaiban pedig ismét nagyot ugrottak a költségek – tette hozzá a szövetség elnöke, aki elképzelhetőnek tartja, hogy a drágulás miatt visszaesik a forgalom, és többen keresik majd az olcsóbb termékeket. A termelők versenyképességének megőrzése érdekében – elkerülve azt, hogy a korszerűsítéseken spóroljanak – különösen nagy szükség lesz a fejlesztési támogatásokra. A jobb minőségű húsvéti termékek azonban a hosszabb érlelés miatt még olyan sertésből készülhettek, amelyet az év eleji drágulás előtt dolgoztak fel, így az ünnepi kínálatból még lehet viszonylag jó áron válogatni.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink