Több mint 38 százalékkal nőtt éves szinten a FAO élelmiszerár-indexe

A ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) élelmiszerár indexe 1,2 százalékkal zárt magasabban augusztushoz és 32,8 százalékkal tavaly szeptemberhez képest. A mutató hónapról hónapra követi a nemzetközi kereskedelem legjelentősebb élelmiszeralapanyagainak árváltozásait – emlékeztetett beszámolójában az OTPAgrár.hu.

A gabonafélék árindexe átlagosan 2 százalékkal emelkedett szeptemberben, ezen belül is a búza ára a csökkenő exportkészlet és a nagy kereslet miatt közel 4 százalékkal nőtt, 41 százalékkal meghaladva a tavaly azonos időszaki értéket. A rizs is drágult, míg – a globális termelési kilátások és az amerikai és ukrán betakarítás kezdetével – a kukorica csökkent (-0,3%), ami így is 38 százalékkal magasabb éves átlagot tudott felmutatni 2021-ben.

A következő hetekben a jelentős gabonafajták közül a búza lesz a középpontban, ahol gyorsan növekvő árakra számíthatunk

– mondta a FAO vezető közgazdásza, Abdolreza Abbassian.

A növényi olajok árindexe 1,7 százalékkal volt magasabban múlt hónapban – és 60 százaélékkal 2020 szeptemberéhez képest – miután a pálmaolaj nemzetközi ára 10 éves csúcsot döntött a nagy importkereslet és a bevándorló munkaerő hiánya miatti termelési nehézségek okán Malajziában. A repceolaj ára szintén erősödött, ellentétben a szójával és a napraforgóval.

A tejtermékek árindexe 1,5 százalékot nőtt augusztushoz képest ahogy a globális importkereslet és egyéb szezonális tényezők Európában és a Csendes-óceán térségében felfelé hajtotta a tejtermékek (főleg a vaj) nemzetközi piaci jegyzését.

A kedvezőtlen időjárás és a magas brazil etanol árak miatt a cukor ára 0,5 százalékot emelkedett egy hónap alatt és 53,5 százalékot egy év alatt. A fő ok a lassuló globális importkereslet ötvözve a jó termelési kilátásokkal Indiában és Thaiföldön.

A húsárindex gyakorlatilag változatlan maradt szeptemberben, miközben 26,3 százalékot emelkedett éves szinten. Drágult a juh és a marhahús a nemzetközi piacokon az alacsony kínálat miatt, míg a baromfi- és sertéshús bőségesen áll rendelkezésre, így annak ára is mérséklődött.

Az idei gabonatermés alulmúlja a keresletet

Történelmi rekordot dönthet a 2021-es gabonatermés, ám a 2 800 millió tonna kevés lehet a várható kereslet kielégítéséhez – állítja a FAO legfrissebb Gabonakészletek és -kereslet gyorsjelentése.

Becslések szerint 776,7 millió tonna búzát arathatunk idén köszönhetően a jó idénynek Kelet-Európában és Ausztráliában, ami ellensúlyozza az időjárás okozta termeléscsökkenést Kanadában és Oroszországban. A szemestermények globális kibocsátása elérheti az 1 504 millió tonnát, ezen belül is a cirok és árpa növekedése meghaladhatja a kukoricáét. A rizstermelést új rekordra, 50 millió tonnára várják, leginkább az indiai növekedésnek köszönhetően.

Mindeközben a gabonafelhasználás a 2021–2022-es szezonban 1,8%-os emelkedés után elérheti a 2 811 millió tonnát, főként a búza növekvő népszerűsége miatt mint takarmány – egy tendencia, amit a szemestermények magas ára fűt.

Ezért aztán a készletek és a felhasználás aránya valamelyest romlik, de még így is elfogadható szinten lesz.

A gyorsjelentés szerint a gabonakereskedelem 0,3%-kal zsugorodik globálisan 473,2 millió tonnára, főleg az árpa- és a kukoricakereskedelem csökkenése miatt.