Nagy István: úgy már nem lehet gazdálkodni, ahogy apáink csinálták

Forrás: Agrárminisztérium
Fotó: Pelsőczy Csaba
Az agrárium a magyar gazdaság megkerülhetetlen stratégiai ágazata. Az ebben rejlő potenciált ki kell használnunk – mutatott rá Nagy István agrárminiszter az idei Farmer Expó megnyítóján.

A kormányzat erős szövetségese az agráriumnak, a termelőknek, a feldolgozóknak, az egyetemeknek és minden erejével arra törekszik, hogy segítséget nyújtson az ágazat szereplőinek – mondta az agrárminiszter a Farmer-Expo, a nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari vásár megnyitóján csütörtökön a cívisvárosban.

Elmondta, az ágazat szereplői nagyszerűen helytálltak a nehéz időkben: a járvány idején, az orosz-ukrán háború és a válaszul adott elhibázott brüsszeli szankciók mellett is megtermelték az ország kenyerét, aminek az üzenete, hogy az agrár- és élelmiszeripar stratégiai, nemzetbiztonsági szintű ágazat lett – mutatott rá Nagy István.

Fotó: Pelsőczy Csaba / Agrárminisztérium

Hozzátette: a kormány elkötelezettségét és eltökéltségét mutatja, hogy a 2027-ig tartó uniós költségvetési ciklus forrásaihoz Magyarország soha nem látott mértékű, 80 százalékos nemzeti kiegészítő finanszírozást biztosít, ez háromszor több forrás a fejlesztésekhez, mint a megelőző hét évben volt. Ilyen támogatás csak Magyarországon van az EU-ban – mutatott rá a tárcavezető.

Egy dolgot nem lehet figyelmen kívül hagyni: úgy nem lehet gazdálkodni, ahogy apáink csinálták. A régi módszerekkel nem tudunk szembenézni az előttünk álló kihívásokkal

– közölte Nagy István.

Véleménye szerint a koronavírus-járvány mindenki számára világossá tette, hogy az agrár- és az élelmiszeripar nemzetstratégiai ágazat lett. Éppen ezért döntött úgy a magyar kormány, hogy a következő évekre megháromszorozza az ágazatnak adott támogatást. Ez azt jelenti, hogy háromszor annyi forrás áll az önök rendelkezésére ebben az európai uniós költségvetési ciklusban, mint amennyi az előző hét évben volt. Hasonlóképpen reagált a szaktárca az évszázad aszálya okozta gondok kezelésére. Takarmány-támogatással és más formákban siettünk a baba jutott gazdák megsegítésére. Megháromszoroztuk a kárenyhítési alapot, és sorolhatnám.

A szakminiszter rávilágított: a kihívások továbbra is itt tornyosulnak előttünk, ezért kormányzati döntésekkel védik a magyar piacot; ha kell, lezárják a határokat, ha ez kell, ahhoz, hogy megakadályozzák a hazai termelők tönkretételét. A tárcavezető szerint azt kell mindig szem előtt tartanunk, hogy a nehézségekben milyen lehetőségek rejlenek. Mint mondta, változnunk kell, készen kell állni elfogadni a változás és a változtatás lehetőségét. Nyitottnak kell lenni arra, hogy akarjunk változni és akarjuk az újat befogadni. Aki nem érzi a változtatás kényszerét, azon bizony eluralkodik a pesszimizmus – fogalmazott Nagy István.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink