Nagy István: jön a származási országok jelölése a mézek címkéjére

Fotó: Bencsik Ádám / Békés Megyei Hírlap
Magyarország elsőként fogja ténylegesen felsorolni a címkén, mely országokból származik a méz – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Homokháti Méhész Egyesület méhészeti gyűlésén.

A méhészet kis ágazat a mezőgazdaságban, de kulcsszerepe van, beporzás nélkül ugyanis nincs fenntartható fejlődés, fenntartható jövő. Az agrártárca továbbra is kiemelt figyelmet fordít a méhészetre a Közös Agrárpolitika 2027-ig tartó végrehajtása során is, valamint a nemzeti támogatási rendszerben. A méhészeti szektorális támogatások esetében megmarad az 50-50 százalékos uniós és hazai társfinanszírozás, és 2023 és 2027 között a méhészeti ágazat a hazai forrással együtt mintegy 42,7 millió euró támogatásban részesül. Ugyanúgy igényelhető lesz a méhek után az állatjóléti támogatás, 15 euró jár méhcsaládonként – mondta Nagy István a sándorfalvi rendezvényen.

A miniszter arról is beszélt, hogy Magyarország elsőként tette a méhészetet adómentessé, elsőként adott beporzási támogatást, és

elsőként fogja ténylegesen felsorolni a címkén, mely országokból származik a méz, hiszen a termelők és a fogyasztók védelme így biztosított.

Most ugyanakkor zavar keletkezett az európai mézpiacon – hívta fel a figyelmet. Itt is érezteti hatását az ukrajnai háború, a harcok kitörése előtt 5000 tonna méz érkezhetett vám nélkül az EU-ba, efölött 17,3 százalékos vám terhelte a tételeket. Az unió döntése értelmében ma korlátlan mennyiségben érkezhet vám nélkül Ukrajnából a méz. Az ukrán méhészek pörgetés után azonnal nyomott áron értékesítették a mézüket, és azok vették meg tőlük, ahová a magyar méhészek is szerették volna értékesíteni a termékeiket. Nagy István hangsúlyozta, hogy 71 százalékkal több importmézet vásárolt Európa, mint a megelőző esztendőben. A mézpiaci zavarok megszüntetése érdekében a Mezőgazdasági és Halászati Tanács január 30-ai ülésén 19 másik tagállam agrárminiszterével közösen kérte Magyarország az Európai Bizottságot az európai piacon található mézkeverékek származásának szigorúbb szabályozására.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink