Megnyílt a Sirha Budapest

Forrás: AMC
Megnyílt a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítás a Hungexpón. Bognár Lajos, az agrártárca helyettes államtitkára kiemelte: a hazai élelmiszeripar a járvány idején is jól vizsgázott.

A világjárvány idején számos gazdasági szektorban alakultak át az erőviszonyok, de az újraindulási versenyben Magyarország jó esélyekkel bír, mert a válság idején is folytatta a fejlesztéseket – mondta az eseményt megnyitó Bognár Lajos, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár. Mint kiemelte, a magyar agráriumot a megbízhatóság, a minőség, a versenyképesség jellemzi a teljes élelmiszerláncban. Az élelmiszeripar 2020-ban az egyetlen feldolgozóipari ágazat volt, amely ha minimálisan is, növekedést tudott felmutatni, ez – az exportlehetőségek szűkülését is figyelembe véve – különösen fontos – tette hozzá. Ez jelentős mértékben annak köszönhető, hogy a hazai élelmiszeripar fejlesztésére 300 milliárd forintos fejlesztési forrást allokált a kormány, a végösszeg pedig a 470 milliárdot közelíti – szögezte le.

Bognár Lajos mérföldkőnek nevezte azt a 2020-as kormányrendeletet, amely alapján közbeszerzés keretein belül pályázó közétkeztetőknek

az idei évtől a beszerzett termékek összértékének legalább 60, jövő januártól legalább 80 százalékát a közétkeztetési rövidellátási láncban beszerzett termékekből, illetve helyi élelmiszertermékekből kell biztosítaniuk.

A Sirha élelmiszeripari szakkiállításon 16 ország háromszáz kiállítója március 24-ig három pavilonban minegy 30 ezer négyzetméteren mutatja be termékeit, szolgáltatásait, fejlesztéseit. A Sirha Budapest mára egyértelműen a régió legnagyobb szakkiállítása lett – hangsúlyozta Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója. A Sirha eseményeiből kiemelte a Bocuse d’Or szakácsverseny európai döntőjét, amelyet 2016 után másodszor rendeznek a magyar fővárosban; a Sirha Desszert Versenyt, a Közétkeztetési Versenyt, a cukrász- és pékbemutatókat, szakmai konferenciákat, valamint az idén először megszervezett, száz nemzetközi borszakértő és hetven hazai borász részvételével zajló Hungarian Wine Summit-ot.

Utóbbi rendezvény csütörtökig várja a látogatókat. Az Agrármarketing Centrum (AMC) által szervezett közösségi standon összesen csaknem kilencven borászat mutatkozik be borrégiónként. Az Agrárminisztérium (AM) és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) szakmai együttműködésével megvalósuló rendezvényt Tokaji bor- és pezsgőbár, valamint mesterkurzus programok színesítik.

A Hungarian Wine Summit tágabb programja egy beutaztatáson alapuló, ötnapos esemény, melynek célja megismertetni a magyar borokat és borvidékeket, a magyar borok sokszínűségét a nemzetközi szakértőkkel, valamint segíteni üzleti kapcsolatépítésüket. Ennek érdekében az AMC csaknem 100 nemzetközi borszakértőt; véleményvezéreket, beszerzőket, Master of Wine-okat, szakújságírókat utaztatott be szerte Európából.