Magyar cég nyerte el a legjobb húshelyettesítő terméknek járó díjat

A magyar Plantcraft természetes növényi fehérjeforrások felhasználásával olyan szója-, glutén- és adalékanyag mentes termékkört fejlesztett ki, mely nem csak környezet- és egészségtudatos, de állítólag még finom is.

Szakértői becslések szerint a következő 10 évben negyven milliárd dolláros üzletté válhat a növényi húshelyettesítők piaca. Az Új-Zélandon élő Ohens Katalin és a budapesti Hetényi Csaba pedig jókor voltak jó helyen: több, mint két éve kezdték el kifejleszteni a minden allergén anyagtól mentes, tápláló és teljesen természetes alapanyagokból készülő termékeiket, melyek a gondos fűszerezésnek köszönhetően finomak is. Így indult a Plantcraft sikertörténete, mely 2020-ban kapott igazi lendületet az X-Ventures Gamma Kockázati Tőkealaptól több körben kapott tőkebefektetést követően.

A Plantcraft kezdeti termékcsoportban fejlesztett növényi alapú pástétomai mára nagy népszerűségnek örvendenek a húsmentes forradalomban úttörő Egyesült Államokban. A 2021-es év már az aktív piacépítésről szólt, így több üzletlánccal, többek között az USA legnagyobb kiskereskedelmi óriásával, a Kroger-rel is megindultak a tárgyalások, egyik leánycégénél pár héten belül megindul a forgalmazás. Idén januártól már közel 150 üzletben lesznek jelen, de mindez semmi az ambiciózus középtávú tervekhez képest: év végére mintegy 1200 kereskedelmi egységben és 500 HORECA partner kínálatában szeretnének szerepelni, a 3 millió dollár feletti megrendelési volumen pedig egyáltalán nem elrugaszkodott cél 2022-re.

Minden bizonnyal nagyot dob majd az értékesítés bővülésén az is, hogy decemberben részt vettek a növényi alapú készítményeket bemutató New York-i Plant Based World Expo-n, ahol a szervezők és a FoodBev – az egyik legrangosabb élelmiszeripari szakmai médium – közös díját is elnyerték a ’Legjobb húshelyettesítő alternatíva’ kategóriában.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink