Magasban az élelmiszerinfláció – brutális volt a tojásdrágulás októberben

Forrás: Getty Images
Tovább növekedtek a fogyasztói árak Magyarországon, októberben a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 21,1 százalékkal emelkedett az infláció. Gyakorlatilag nincs olyan élelmiszer, aminek ne robbant volna fel az ára egy év alatt.

Ahogy azt várni lehetett, továbbra sem csillapodik az árnyomás a magyar gazdaságban. A Központi Statisztikai Hivatal ma reggeli adatközlése szerint októberben az előző év azonos időszakához képest 21,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, míg az előző hónaphoz képest átlagosan 2 százalékkal – írja a VG.

Szeptember után ezzel egy újabb rekord dőlt meg, utoljára 1996 októberében mértek ekkora inflációt Magyarországon.

Az adatok ugyan nem okoztak meglepetést, mivel a VG elemzői konszenzusa 21 százalék volt, ám ezzel együtt sem néznek ki túl jól, főleg nem az egyszeri hatásoktól megtisztított maginflációs mutató. Mindez egyúttal azt is jelenti, hogy az inflációs tetőpont amellett, hogy az idő előrehaladásával egyre jobban kitolódik, várhatóan egyre magasabb lehet. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Inforádióban arról beszélt, hogy még mindig nem vagyunk a csúcsközelben, szerinte az év végén egészen 25 százalékig is emelkedhet a pénzromlás mértéke, pedig elemzők ettől kisebb, 22 százalékos növekedést jósoltak. Rövid távon az árstopok kiterjesztésében, hosszú távon a nemzetközi energiaárak mérséklődésében lehet bízni, amelyek fokozatosan lassíthatják a fogyasztói árindexet a következő hónapokban. Ettől függetlenül arra minden esély megvan, hogy jövő év végére ismét egy számjegyű legyen az infláció, bár sokáig ettől azért messze leszünk.

A tavaly októberi adatokkal összehasonlítva az élelmiszerek ára 40 százalékkal emelkedett,

ezen belül leginkább a tojás (87,9 százalék), a kenyér (81,4), a tejtermékek (75,4), a sajt (74,7), a vaj és vajkrém (71,6), a száraztészta (58,6), a margarin (58), a péksütemények (54,7) és az édesipari lisztesáru (53,4) drágult. A termék-csoporton belül a cukor (11,8) és az étolaj (4,4) ára nőtt a legkisebb mértékben. A háztartási energia 64,4 százalékkal drágult, ezen belül a vezetékes gáz ára 121, a tűzifáé 57,7, a palackos gázé 51,1, az elektromos energiáé 28,6 százalékkal nőtt. A tartós fogyasztási cikkekért 14,9, ezen belül az új személygépkocsikért 22,5, a konyha- és egyéb bútorokért 19,7, a szobabútorokért 19,1 százalékkal kellett többet fizetni.

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 12,8, ezen belül a szeszes italok 17,7 százalékkal drágultak. Az állateledelek ára 46,9, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 29,4, a háztartási fogyóanyagoké 29,0, a mosó- és tisztítószereké 27,3, a testápolási cikkeké 26,0 százalékkal lett magasabb. A szolgáltatások díja 8,3 százalékkal emelkedett, ezen belül a taxi 27,4, a lakásjavítás és -karbantartás 23,8, a járműjavítás és -karbantartás 21,3, a sport- és múzeumi belépők 19,4, a lakbér 13,1 százalékkal került többe.

Mindössze egyetlen hónap alatt a fogyasztói árak átlagosan 2 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek 4,3 százalékkal drágultak, ezen belül a tojás 24,1, az édesipari lisztesáru 9,8, a tejtermékek 6,5, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs) és a sajt egyaránt 6,2, a kenyér 6,1, a vaj és vajkrém 5,6, a péksütemények 5,8 százalékkal kerültek többe. A háztartási energia ára 1,6 százalékkal nőtt, ezen belül a tűzifa 11,3, a palackos gáz 4,2 százalékkal drágult. A háztartási fogyóanyagok 5,1, a mosó- és tisztítószerek 3,6, az állateledelek 3,4, a testápolási cikkek 3,2 százalékkal kerültek többe. A szolgáltatások ára átlagosan 0,5 százalékkal nőtt, ezen belül a sport- és múzeumi belépők, valamint a testápolási szolgáltatások egyaránt 2,0, a lakásjavítás és -karbantartás 1,7 százalékkal drágult.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink