Küszöbön áll az élelmiszerár-robbanás

Az élelmiszertermékek rövidtávon 15-18 százalékkal drágulhatnak a termékek – mondta a VG Podcastnak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem professzora. 

Lakner Zoltán szerint nemcsak az ukrán-orosz búza kiesése hajtja fel az élelmiszerek árát. Mind a szállítási árak, mind a bérköltségek folyamatosan emelkednek. Ezek mellett ugyanolyan fontos tényező a műtrágya árának alakulása is. A karbamid, – egy fontos nitrogénműtrágya – ára megháromszorozódott az elmúlt évben. Ez azért is nagy gond, mert a modern mezőgazdaságot nem lehet elképzelni műtrágyázás nélkül, a bio termékek még a legfejlettebb országokban is az eladások néhány százalékát teszik ki – hangsúlyozta a VG Podcastban Lakner Zoltán.

Hosszabb távon nézve a klímaváltozás is komoly kihívást jelent, ugyanis a professzor szerint változatlanul nincs elég öntözött termőterület, és a népesség növekedése miatt pedig egyre magasabb termésátlagokat várnak a mezőgazdaság egészétől.

Globálisan bőven van tartalék, az ukrán-orosz gabona kiesését el lehetne simítani – tette hozzá. Szomorú kettősség az is, hogy miközben az elmúlt években 40 millióval nőtt az éhezők száma globálisan, a fejlett világban, így Magyarországon is a megvásárolt élelmiszerek csaknem harmada a kukába kerül.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink