Forraltboros lett az év szaloncukra – három szem után még nem jelez a szonda

Az átlagosnál kisebb mértékben emelkedett idén a szaloncukor ára, de az édességgyártók arra számítanak, hogy a háztartásonkénti egy kilós fogyasztás némileg csökken.

Az idei év különlegesen nehéz az édesipar számára is, de a szaloncukor annyiban kedvezőbb helyzetben volt, hogy mivel nyáron gyártják, kisebb volt az inflációs nyomás – mondta a VG beszámolója szerint az „Év Szaloncukra 2022” díjátadója alkalmából szervezett rendezvényen Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetsége elnöke. A szaloncukorhoz használt alapanyagok drasztikusan drágultak, de ez az idei szezont még nem érinti teljes mértékben. A cukor ára például szeptemberben tonnánként 500-550 euró volt, októberben viszont drasztikus áremelkedés következett be, amely következtében közel 1100 euróra drágult. Szintén duplázódott a főként a zselés szaloncukrokhoz használt glükózszirup ára is, de a többi alapanyag és a csomagolóanyagok ára is nagyot nőtt.

A szövetség várakozása szerint a szaloncukrok ára 15-20 százalékkal emelkedik a tavalyihoz képest. Alapesetben egy háztartás egy kiló szaloncukrot vásárol, de Sánta Sándor szerint ez idén valamelyest csökken. Utóbbit ugyanakkor az eddigi fogyasztási adatok nem támasztják alá – tette hozzá. A középkategóriás szaloncukrok kilónként 4-5 ezer, a prémium minőségűek pedig 10-12 ezer forintba kerülnek. A tapasztalat az, hogy a fogyasztók csak nehezen engednek a minőségből, ezért is számít a szövetség inkább a mennyiség mérséklődésére.

A piacra kerülő szaloncukrok kétharmada a leginkább kedvelt zselés, a piac fennmaradó részén a kókuszos, a karamellás, a marcipános, a mogyorókrémes, és az egyéb különlegességek osztoznak.

Idén a sós karamell íz lett különösen népszerű, de – ahogyan az az Év Szaloncukra versenyből is látszik – az élményt adó különlegességek is előre törnek.

A vásárlók minőségi elvárásainak erősödése odáig juttatta a szaloncukorpiacot, hogy már a középkategóriás termékeknél is valódi csokoládéval dolgoznak. Szintén idei trend a bio-, vegán-, organikus és funkcionális élelmiszerként is szolgáló szaloncukrok határozottabb megjelenése a piacon – mondta Sánta Sándor.

Ugyanakkor hiába a zselés íz a legnépszerűbb, az Év szaloncukra verseny díjazottjai közé idén sem tudtak bekerülni – derült ki Kovács Ádám és Kovács Gergely, a verseny projektgazdáinak előadásából. A győztes, forraltboros szaloncukorról készítője, Balogh László

elmondta, hogy borként a St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet Akutyafáját elnevezésű cuvée-jét használták, és saját tesztjük szerint három szem forraltboros szaloncukor után sem színeződött el a szonda.

A díjazottak:

Az Év Szaloncukra győztesei:
1. Kézműves Cukrászda Gyula – Forralt boros szaloncukor
2. Promenád Kávéház – „Frizzy” mogyorós-robbanócukorkás szaloncukor
3. Stühmer – körtesztelés-muskotályos szaloncukor

Az Év Kézműves szaloncukrai:

1. Keszthelyi Sütibolt – Mézeskalács ízesítésű szaloncukor ropogós kekszdarabokkal
2. Sulyán Cukrászda – Sacher torta szaloncukor
3. Szent Korona Cukrászda – pisztáciakrémes szaloncukor fehér csokoládéban

Az Év vegán szaloncukrai:

1. Damniczki Cukrászda birsalma szaloncukor
2. Lissé – meggyes zselés vegán szaloncukor
3. Lidl – citromos-narancsos vegán szaloncukor

Az Év kedvező árú szaloncukra (699 Ft/100g alatti árkategóriában):
1.Tesco – karamell krémmel töltött szaloncukor
2. Chocofive – robbanó cukros szaloncukor
3. Penny Market – Choco’la Belga étcsokoládéval mártott meggyes laktózmentes vegán szaloncukor, hozzáadott cukor nélkül, édesítőszerrel

A legjobb kókuszos szaloncukor: Forfino – Kókuszos krémmel töltött tejcsokoládés szaloncukor
A legjobb mogyorós szaloncukor: Gyulai Kézműves Cukrászda Gianduja szaloncukor
A legjobb karamellás szaloncukor: Promenád Kávéház – Karamell Gold szaloncukor
A legjobb tej/vajkaramellás szaloncukor: Szent Korona Cukrászda: tejkaramellás szaloncukor
A legjobb marcipános szaloncukor: Sulyán Cukrászda – mézes narancsos marcipán szaloncukor
A legjobb narancsos szaloncukor: Demeter Chocolate – narancs-kardamomos szaloncukor
A legjobb pisztáciás szaloncukor: Keszthelyi Sütibolt – pisztáciás szaloncukor fehércsokoládéban meggydarabokkal

Az Év új íze: Piros Mogyorós – Tejkrémes tejcsokoládé szaloncukor robbanócukorral és aprított mogyoróval

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink