Veszteségbe vitte a költségnövekedés a Mars Magyarország kisállateledel-gyártót

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe
Az alapanyag- a munkabér- és az energiaköltségek drasztikus emelkedését nem tudta ellensúlyozni a Mars Magyarország kisállateledel-gyártó.

Bár forgalmát a 2020-as 64,4 milliárdról tavaly 74,7 milliárd forintra növelte a Mars Magyarország Kisállateledel Gyártó Kft., tevékenysége veszteségesbe fordult, és az egy évvel korábbi 2,4 milliárd forint eredmény után tavaly 1,2 milliárd forint veszteséget volt kénytelen elszámolni – derül ki a cég beszámolójából. Utóbbiban a társaság leírja, hogy jelentős romlást mutatnak a likviditással, eladósodottsággal kapcsolatos mutatószámaik, ami abból következik, hogy az átlagos fizetési határidőt 90 nap fölé emelték, illetve 10 milliárd forint osztalékot fizettek ki tulajdonosunknak, a holland bejegyzésű Wrigley B. V.-nek. A nettó árbevétel egyébként döntően az exportpiacokról származik, a hazai értékesítés 2020-ban csupán 1,8 milliárd, tavaly pedig 2,2 milliárd forinttal járult hozzá a forgalomhoz.

A jövedelmezőség jelentős csökkenését annak hatásaként írják le, hogy a tervezetthez képest jelentősen növelték a gyártott mennyiséget, miközben költségeik emelkedtek.

A beszámolóban a főleg a fizikai dolgozók körében lejátszódott jelentős bérköltség-növekedést, valamint az év végén tapasztalható, sok esetben az 50 százalékot is elérő alapanyagár-emelkedést említik, kiegészítve azzal, hogy ezeken felül jelentősen drágult az energia, és az általuk igénybe vett egyéb szolgáltatásokért is jóval többet kellet fizetniük a korábbi években jellemzőnél.

A szárazeledel-gyáregységükben előállított mennyiség 18, az innen származó árbevétel pedig 36 százalékkal nőtt, míg a jutalomfalat-részlegben 3 százalékos volt a volumennövekedés. Miután a termelt mennyiségek folyamatosan emelkedtek, a megrendelés mértéke pedig időszakonként ingadozott, a bérelt munkaerő létszámát megtartották, miközben saját dolgozóként 60 fővel többet alkalmaztak.

A 2020-ban elkezdett beruházások folytatódtak 2021-ben, illetve új projektek is kezdődtek, így tavaly több mint 7 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre.

Az elmúlt évben jelentette be a cég, hogy bővítik és fejlesztik a Csongrád-Bokroson található állateledelgyárukat, egy közel 1200 négyzetméteres új gyártócsarnokkal, a gyár körüli infrastruktúra, valamint az energiaellátás további korszerűsítésével.

A cég beszámolója szerint a Covid-19 hatására bevezetett intézkedések nem befolyásolták jelentősen a cég tevékenységét, a gyárnak nincsenek ellátási problémái, az alapanyagok folyamatosan érkeznek és a termékeink értékesítésében sem volt fennakadás. A beszámoló kitér arra is, hogy a társaság vezetősége mérlegelte a Ukrajnában zajló eseményeket és úgy ítélte meg, hogy azok a jelenlegi várakozások szerint nem befolyásolják lényegesen a pénzügyi helyzetüket és a jövőbeli tevékenységüket.

A kisállateledel-gyártó társaság beltagja a Mars Magyarország Értékesítő Bt.-nek, amelynek a Wrigley B. V. kültagja. A bt árbevétele a 2020-as 26,9 milliárd forintról tavaly 30,8 milliárdra nőtt, eredménye pedig ugyanebben az összehasonlításban 2,66 milliárdról 3,77 milliárd forintra. A cég az eredményjavulást a beszámolójában azzal magyarázza, hogy alkalmazkodni tudtak a pandémia kihívásaihoz, például ahhoz, hogy

a járványintézkedések idején ugrásszerűen megnőtt a kisállatok száma,

másrészt a társaság sikeresen lépett be az e-kereskedelembe, és minden szegmensben áremelést tudott végrehajtani. Ráadásul tavaly csökkentek a bt költségei is, mivel 2020-ban végbement Wrigley Hungária Kft-vel történő összeolvadás, így pedig megszűnt a royalty fizetési kötelezettségük nagy hányada.