Uniós oltalom alá került a Lajta sajt

Forrás: Origo
Már 86-ra nőtt az uniós oltalom alatt álló magyar földrajzi árujelzők száma, miután az Európai Bizottság újabb magyar sajt elnevezését jegyezte be. Eddig 33 élelmiszer, 38 bor és 15 pálinka elnevezése védett az EU területén.

Uniós oltalomban részesült a Lajta sajt, amely a nevét a Lajta folyóról kapta. Az Agrárminisztérium közleménye szerint ezen a földrajzi területen a 20. század első felében szerencsésen találkozott a magas színvonalú tejtermelés a kiváló szellemi tudásbázissal, ennek köszönhetjük az 1930-as években kidolgozott egyedi gyártástechnológiáját.
Az uniós oltalom a termelőt és a fogyasztót is segíti.Fotó: ShutterstockA Lajta sajt minősége szempontjából meghatározó művelet a sajt földrajzi területen történő, speciális szaktudást igénylő érlelése. A magas páratartalom és a kizárólag fenyőfából készített deszkákon történő, két hétig tartó érlelés garantálja a rúzsflóra kifejlődését a friss sajtokon.

A Lajta sajt hírnevét egyedülálló ízének, zamatának, rendkívül kellemes, szájban elomló állományának, valamint állandó minőségének köszönheti. Számos szakmai elismerésben részesült, 2011 óta viseli a HÍR védjegyet. A földrajzi árujelző oltalom a jogi védelmen túl növeli a termék megkülönböztethetőségét a kereskedelemben, valamint segíti a fogyasztót a vásárlási döntés meghozatalában, az előállítót pedig terméke népszerűsítésében.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink