Dinamikus a koncentráció az élelmiszeriparban

Forrás: Tolnai Népújság
Fotó: Makovics Kornél
Az elmúlt évben tovább csökkent az élelemiszeripari vállalkozások száma és az iparágban foglalkoztatottak létszáma is – mindez pedig árbevétel-növekedéssel és egyes alágazatokban a kapacitáskihasználtság javulásával járt.

A NAV-adatbázis 2020-as előzetes adatai szerint az élelmiszeripari szakágazathoz sorolt vállalkozások száma 2020-ban 4100-ra csökkent, ami 16,4 százalékos visszaesést jelent 2017-hez képest – írja az élelmiszeripari kapacitásokról szóló jelentésében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). Emellett közel 9 százalékkal csökkent az élelmiszeripari cégek statisztikai állományi létszáma is, míg az értékesítés árbevétele (+11,2 százalék) és az export árbevétele (+9,3 százalék) növekedett 2017-hez képest 2020-ban.

Az élelmiszeripari vállalkozások többsége a kis- és mikrovállalkozásokhoz (91,1 százalék) tartozott, míg további 8,1 százalékon a nagy és közepes méretkategóriába sorolt cégek osztoztak. Ugyanakkor az árbevétel (88,5 százalék), az exportárbevétel (93,6 százalék) és az átlagos statisztikai állományi létszám (76,8 százalék) jelentős részét a közepes és nagyvállalatok adták.

A jegyzett tőke arányában az élelmiszer-, ital- és dohánytermékgyártás vállalkozásai 49 százalékban külföldi tulajdonban vannak.

A maradék 51 százalékon a hazai társasági 29,8 százalékkal, a hazai magán 16,2 százalékkal, az állami 4,1 százalékkal, illetve az önkormányzati és hazai nonprofit tulajdon 1 százalékkal osztozkodik (NAV 2019. évi adatai alapján).

A jelentés szerint a marhavágó vonalakra jellemző súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsági mutató 52 százalék volt 2020-ban, míg a sertésdaraboló, csontozó vonalak esetén a súlyozott átlagos kapacitáskihasználtság 79 százalék volt. Az átlagos évi üzemnapok száma a húsipari vonalak között viszonylag magas, 206 nap, az átlagos napi üzemórák száma 7 volt.

Az olajosmag-feldolgozásban a top 5 cég az éves termelés 97,4 százalékát fedte le, súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsága 88,4 százalék volt a vizsgált évben. A pasztőröző berendezések súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsága 37,5 százalék volt 2020-ban, 1,5 százalékponttal magasabb, mint 2017-ben – áll a jelentésben. Magyarországon az egy óra alatt előállított tejkészítmények esetén a natúrsajt-gyártás 24,8, a vaj 6,2, a vajkrém 8,2 tonnával vette ki a részét a termelésből. Túróból 23,7 tonna előállítására voltak képesek a hazai termelők egy óra alatt 2020-ban.

A malomiparban őrlési tevékenységet végző üzemegységek 44 százalékának kapacitáskihasználtsága meghaladta a 80 százalékot, tehát nagyon magas kihasználtsággal dolgozott 2020-ban.

Ezzel szemben a kenyérféleségeket gyártó sütőipari vonal súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsága csupán 50,4 százalék volt 2020-ban. Erre a sütőipari vonalra átlagosan napi 10 üzemóra és 309 munkanap volt jellemző. A száraztészta vonalon a top 5 cég az éves termelés 83,9 százalékát adta, éves termelt mennyiségük meghaladta a 91 ezer tonnát.

A beérkezett adatok alapján a magyarországi cégeknél az egy óra alatt előállítható haszonállat-keveréktakarmány mennyisége 1741 tonna (top 5 vállalatnál 258 tonna/óra), míg a granuláló berendezéseknél 924 tonna/óra (a top 5 cég esetében 210 tonna/óra) volt 2020-ban. A beküldött információk alapján a hobbiállat-takarmány gyártósorának súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsága 81,5 százalék (+9,5 százalékpont 2017-hez képest), a top 5 cégé 80 százalék volt a 2020. évben.

A pálinkakészítés többnyire szezonális tevékenység, a beérkezett 222 üzemegység adatai alapján átlagosan 112 üzemnapon történt pálinkafőzés, napi 10 órán keresztül, a kapacitáskihasználtság súlyozott átlaga 29,9 százalék volt 2020-ban. A borpalackozó vonalakon – a 0,75 literes vezérgyártmányra számolva – 565,9 millió palackot állítottak elő tavaly, a kapacitáskihasználtság súlyozott átlaga 57,3 százalékot tett ki. A sörgyártó vonalakon egy óra alatt termelhető mennyiség 264,7 ezer liter volt hazánkban 2020-ban, ennek 96,8 százalékát adta az 5 legnagyobb cég.

A jelentést beküldött ásványvíz-palackozó cégek által előállított termelt mennyiség 692,6 millió liter volt a vizsgált évben, a vállalkozások súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsága 46,6 százalékot tett ki. A vizsgált évben 751 millió liter üdítő került le a gyártóvonalakról, a súlyozott átlagos kapacitáskihasználtság csupán 38,1 százalékot tett ki. Az üdítőital-gyártósorra átlagosan 194 üzemnap és 14 óra volt jellemző.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink