Évtizedes csúcs közelében a kávé ára

Az arabica kávé mostani ára majdnem kétszerese az egy évvel ezelőttinek.

Tovább nőtt szerdán az arabica kávé jegyzési ára, megközelítve az elmúlt évtized legmagasabb szintjét, miután egyre több jelzés érkezik arra vonatkozóan, hogy a főbb termelők, Brazília és Kolumbia az előzetes várakozásoknál gyengébb terméshozamokat érnek el – írja a Bloomberg.

Szerdán a New York-i Értéktőzsdén a márciusi szállítással kötött szerződések árai 4,6 százalékkal, fontonként (0,45 kilogramm) 2,3475 dollárra emelkedtek, ami 2012 januárja óta a legmagasabb ár. Ez az ár majdnem kétszerese az egy évvel ezelőttinek. A nagy kávézóláncok, például a Starbucks Corp. által használt arabica kávé árának emelkedése a gazdaság számos ágazatában serkenti az inflációs nyomást.

„Példátlan mértékű a feszültség az ellátási láncokban. Soha nem néztünk szembe ennyi negatív tényezővel egyszerre. A helyzet gyorsan válságba fordulhat” – mondta Judy Ganes, a J. Ganes Consulting elnöke. Elmondása szerint az idén aszálytól és fagytól sújtott brazíliai kávétermő területeken jövőre átlag alatti lesz a termés, és Brazíliának nincs elegendő készlete sem a különbség fedezésére. Ilyen körülmények között az arabica kávé ára hamarosan elérheti a 2,70, sőt akár a 2,80 dollárt is.

A helyi árak Brazíliában és Kolumbiában már rekordszintet értek el. Mindkét országban aggodalomra ad okot, hogy egyre több olyan eset lesz, amikor a gazdálkodók „nemteljesítőnek” nyilvánítják magukat (vagyis nem tudják teljesíteni szerződéses kötelezettségeiket), miután határidős szállítási szerződéseket kötöttek a jelenleg nyilvántartottnál jóval alacsonyabb áron. Ez nem azt jelenti, hogy valóban nem tudnak teljesíteni, hanem egyéb úton-módon próbálják majd jóval magasabb áron értékesíteni terményeiket.

A vállalatok már kezdik érezni a válság hatásait. Az izraeli Strauss Group Ltd., a Doncafe és az Amigo tulajdonosa a közelmúltban bejelentette, hogy a nyersanyagok, különösen a kávé és a tej költségeinek emelkedése csökkenti árréseit, vagyis a nyereség szintjét. Ennek következtében a cég úgy döntött, hogy emeli az árakat Brazíliában és Ukrajnában, Romániában, Szerbiában, illetve Lengyelországban is.

A Bloomberg szerint az elmúlt hónapokban a brazil exportőrök több millió zsák kávét a kikötők drágulása miatt nem tudtak exportálni. Vietnam, a világ legnagyobb robusztus kávétermelője is problémákkal küzd az ellátási láncok zavarai és az ázsiai útvonalakon növekvő szállítási költségek miatt.

A Rabobank International elemzői szerint idén a globális kávéfogyasztás várhatóan 168,8 millió zsákra nő (egyenként 60 kilogramm), a tavalyi 164,8 millió zsákhoz képest. A Starbucks Corp. szerint a globális piac várhatóan átlagosan 9 százalékos éves növekedési ütemben fog bővülni a következő három évben, ami „több mint 400 milliárd dollár” lesz. A Fitch Solutions prognózisa szerint a leggyorsabban az ázsiai piac fog növekedni, köszönhetően a lakosság növekvő bevételeinek, s a kávézási kultúra terjedésének Kínában, Indiában és Indonéziában.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink