Jelentős drágulás volt a kertészeti eszközök piacán, és még nincs vége

A kertészeti eszközök árdrágulása nem csupán a gazdákat, hobbikertészeket érinti – a teljes mezőgazdasági iparra is kihathat. Egy egyébként viszonylag szűk körben elvégzet kutatás szerint bizonyos eszközök ára akár 50 százalékkal emelkedett csupán egy év leforgása alatt.

A 23 mezőgazdász megkérédezésével készült felméréssorán arra kérték a szektorban dolgozó szakembereket (például kertészek, agrárgazdák, értékesítők), hogy mondják meg, mekkora növekedést figyeltek meg a piacon az egy évvel korábbi árakhoz képest. A felmérés során arra kérték a válaszadókat, hogy mondják meg, hogy a kertészetben használt gépek és eszközök árát figyelve mekkora különbséget érzékelnek. Fontos, hogy az árak érzékelése és a statisztikailak mért valós változás között általában jelentős különségek szoktak lenni – a szerk.

Természetesen a különféle szaküzletek és termékek árai eltérőek, hiszen teljesen más beszállítói piaca lehet például az aggregátoroknak, rotációs kapáknak vagy láncfűrészeknek. Emiatt pedig az eltérő eredmények nem biztos, hogy egymásra nézve ellentmondónak számítanak. A felmérésben 23 szakember vett részt: voltak, akik szerint mindössze 20 százalék volt a növekedés, mások szerint elérhette az 50 százalékot is a drágulás.

A legtöbb válaszoló szerint 20 százalékos drágulás volt tapasztalható, de nagy átlagban körülbelül 30 százalék a megállapítható érték az elmúlt évre nézve.

A gépészeti, fémipari alapanyagok és szerszámok drágulása hasonló a háztartási gépek árváltozásához – hiszen, a beszállítói láncok ugyanúgy a technológiai iparra vezethetők vissza – értékelte az adatokat a gyorsfelmérést végző BpGép kertészeti gépkölcsönző ügyvezetője. Pelikán Márton szerint, ebben a szektorban is felüti a fejét az infláció, az ukrajnai háború pedig rendkívül kedvezőtlenül befolyásolja a gazdasági helyzetet. Az ügyvezető úgy vélte, még nagyobb volt az áremelkedés ebben a szektorban, mint a háztartási gépek piacán, és ez úgy a kisgazdákat, mint a gépesített mezőgazdaságot sújtja.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink