Újabb Klenáncz mézet hívott vissza a Nébih

Forrás: OMME
Ismét visszahívta a NÉBIH az áruházláncok által továbbra is első rangú partnerként kezelt mézüzem akácmézet, pedig nem először voltak súlyos gondok a termékeivel.

A Nébih azonnali hatállyal elrendelte a Klenáncz József A2-es azonosítóval ellátott akácmézeinek kivonását a forgalomból, tekintet nélkül azok minőségmegőrzési idejére.

A Klenánczék által szolgáltatott dokumentumok alapján nem lehetett megállapítani, hogy a méz milyen alapanyagok felhasználásával készül, valamint az sem, hogy ezek az alapanyagok honnan származtak.

Mindezek következtében az A2 tétel nem nyomon követhető, így egészséget veszélyeztető, nem biztonságos élelmiszernek minősül – írta a Nébihre hivatkozva a Blikk.

Korábban az Agrokép is rávilágított, hogy az európai szintű zsonglőrködés hazánkat sem kerülte el, Klenáncz József mézüzemének köszönhetően. A spanyol gazdálkodók érdekképviselete szerint románként dobták piacra a kínai mézet.

Cikkünk megjelenése után az Országos Magyar Méhészeti Egyesület arra hívta fel a figyelmet, hogy a kifogásolható gyakorlat hazánkban is tetten érhető és egy Klenáncz mézzel bizonyították ezt.

Azok után, hogy hányszor bukott le hamis mézekkel, egészen döbbenetes, hogy az áruházláncok továbbra is szerződnek vele.

A viszont már haladás, hogy a 24-hu információi szerint a Spar végre leállította az összes Klenáncz-akácméz rendelését, és jelenleg a Tesco sem vásárol belőlük.

A kínai mézpancsolás és amit tehetünk ellene

Magyar kezdeményezésére szigorodhatnak a mézkeverékek származás jelölési előírásai az Európai Unióban. Dúl Udó szakértő Agroképnek írt cikke statisztikai adatokkal és a méhészetben lejátszódó folyamatok bemutatásával mutatja be, milyen ellentmondások jellemzik a világ mézpiacát.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink