Több mint ötven tonna élelmiszert vont ki a forgalomból a Nébih

Fotó: Sipeki Péter / Kelet-Magyarország
A téli szezonális ellenőrzés során 12,2 millió forint bírságot szabtak ki és 51,6 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból a Nébih munkatársai

A higiéniai szabályok betartása és az élelmiszerek eredetének nyomonkövethetősége volt a fő szempontja az idén december 5-e és 18-a között végrehajtott téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésnek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriumaiban kiemelten vizsgálták a szezonálisan népszerű terméket is: fűszereket, nyers és félkész tésztákat, bio-déligyümölcsöket, alkoholos italokat és virsliket. Az 1824 ellenőrzésen a feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 15 alkalommal figyelmeztetést, 160 esetben pedig – összesen 12,2 millió forint értékben – bírságot szabtak ki –ismertette a hatósági ellenőrzések mérlegét Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára, aki szerint a magyar családok asztalára idén is biztonságos, jó minőségű termékekből készült ünnepi fogások kerülhettek, és ez a szilveszterkor hagyományos termékek esetében sem lesz másképp. Ezenfelül 14 élelmiszer-előállító és -forgalmazó létesítmény tevékenységét kellett korlátozni. Leggyakrabban higiéniai hiányosságokat tapasztaltak az ellenőrök: ennek előfordulási aránya 6,4 százalék volt, és 116 esetet jelentett. Ez a szabálytalanság főleg vendéglátó egységekben fordult elő, az esetek valamivel több mint felében.

Az ellenőrök 6531 hazai és külföldi élelmiszertételt is ellenőriztek.
A vizsgált termékek 4,8 százalékát, 310 tételt kellett kivonni a forgalomból, országosan 51,6 tonna mennyiségben,

elsősorban a nyomon követés hiánya miatt (előfordulási arány 3 százalék, 197 tétel). Nobilis Márton kiemelte: a tavalyinál arányaiban többször kellett lejárt termékek miatt intézkedniük a szakembereknek, ugyanakkor kevesebb volt a jelölési hibás tétel. Egy éve azonban az ideinél kevesebb élelmiszert kellett kivonni a forgalomból.

Az újévhez kötődő termékek közül a Nébih kiemelten vizsgálta az alkoholos italokat, valamint a virsliket. Az előbbi termékkörből 18 pezsgőt, gyöngyözőbort, forraltbor-alapanyagot, keserűlikőrt és pálinkát vizsgáltak laborban és érzékszervi bírálattal, és mindegyik termék megfelelőnek bizonyult. A szezonálisan működő vendéglátóhelyeken, karácsonyi vásárokban elvégzett 62, a vizezések kimutatására szolgáló gyorsteszt alapján sem tapasztaltak problémát a szakemberek.

A virslitermékeket laboratóriumban, továbbá azok forgalmazási körülményeit logisztikai raktárakban, üzletekben és webáruházakban is ellenőrizte a Nébih. Ezzel kapcsolatban Nobilis Márton kiemelte, a raktárakban, hűtőkamrákban előfordult ugyan zsúfoltság, rendezetlenség, de jelentős problémát nem tapasztaltak az ellenőrök. Két webáruház üzemeltetőjével szemben azonban eljárást kellett indítani, mert félrevezető módon a virslik között szerepeltették azokat a termékeket is, amelyek nem felelnek meg a Magyar Élelmiszerkönyv e termékköre vonatkozó feltételeinek.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink