Indul a karácsonyi élelmiszerlánc-ellenőrzés

Fotó: Kallus György / Világgazdaság
Mától indul a kéthetes téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. A Nébih laboratóriuma az ebben az időszakban népszerű termékköröket, például a gyümölcsöket, a cukrászati kényelmi termékeket, a fűszereket és az alkoholos italokat is kiemelten vizsgálja majd.

Elrendelte a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára – közölte az agrártárca. A kéthetes periódusban a vizsgálatok a higiéniai szabályok betartására és az élelmiszerek eredetének nyomon követhetőségére koncentrálnak, amit bármely élelmiszer-előállító és -forgalmazó létesítmény, vendéglátóhely, piac és ünnepi rendezvény (vásárok, kitelepült vendéglátók) esetében számon kérhetnek az ellenőrök.

Nobilis Márton kiemelte:

Idén is különös figyelmet kapnak a téli szezon népszerű termékei, mint például a húsok és húskészítmények, az élő halak, valamint az édesipari termékek.

A kiemelten vizsgált termékek a szezonálisan kelendő gyümölcsök, a cukrászati kényelmi termékek, a fűszerek, valamint az alkoholos italok közül kerülnek ki.

Új eleme a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésnek az iskolai büfék ellenőrzése, valamint a kínálat áttekintése. A szakemberek vizsgálják az üzemelés megfelelőségét, különös tekintettel a szendvicsek készítésének, tárolásának és árusításának feltételeire.

Bár az országos akció sok tekintetben megújul idén, a célja változatlan marad. Az ellenőrzés-sorozat továbbra is arra irányul, hogy az ünnepeket megelőző időszakban a megnövekedett forgalom mellett is biztonságos és jó minőségű élelmiszerek kerüljenek az üzletek polcaira és a magyar családok asztalaira – hangsúlyozta az államtitkár.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink