Módosult a zöldség szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló rendelet

A termesztési és forgalmazási adatok összevetéséből megállapítható, hogy hazánkban jelentős a dughagyma és fokhagyma szaporítóanyag-behozatal.

A napokban jelent meg a Magyar Közlönyben az agrárminiszter rendelete a zöldség szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 50/2004. (IV. 22.) FVM rendelet módosításáról.

A szaktárca tájékoztatása szerint alapvetően uniós jogharmonizációs kötelezettségnek tett eleget a rendeletmódosítás, amely többségében technikai változtatásokat tartalmaz. A módosítások az egyes szaporítóanyagok kiszerelési mennyiségeit, valamint a zöldség palánták előállításának és forgalmazásának technikai paramétereit érintették, továbbá jogtechnikai módosítások is átvezetésre kerültek.

A piaci szereplők biztonságának és a vetőmagágazat versenyképességének növelése érdekében a szabályozás folyamatos felülvizsgálata szükséges. A szaporítóanyag ugyanis olyan termék, amelynek minősége a következő gazdasági év eredményeit meghatározóan befolyásolja – mutatott rá az Agrárminisztérium. Magyarországon a vetőmag és szaporítóanyag előállításra és forgalmazásra vonatkozó szabályokat a növényfajták állami elismeréséről, valamint a szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 2003. évi LII. törvény (a továbbiakban: Vetőmagtv.), valamint a Vetőmagtv. felhatalmazása alapján kiadott végrehajtási rendeletek, így a zöldség szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 50/2004. (IV. 22.) FVM rendelet határozza meg.

Az Agrokép megkeresésére a minisztérium a magyarországi előállítás helyzetéről is beszámolt. Mint írták, általánosságban elmondható, hogy az elmúlt években a dughagyma és a fokhagyma termőterülete alig változott. Több mint 20 hektáros területen, összesen 7 darab előállító üzem és vállalkozás foglalkozik a dughagyma és fokhagyma előállításával. Az átlagos üzemméret 2,9 hektár, a termőterület egy-egy üzem esetén 1,8 – 2,5 hektáros méretig terjed, amelynek 61 százaléka Békés megyében, 39 százaléka Csongrád-Csanád megyében helyezkedik el.

Az előállított dughagyma és fokhagyma szaporítóanyag mintegy 70 tonna, melyből 50 tonna dughagyma és 20 tonna fokhagyma szaporítóanyag.

Kereskedelmi forgalomba a fentieken túl jóval több szaporítóanyag kerül. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nyilvántartásában 11 db dughagyma-fokhagyma szaporítóanyag-nagykereskedelemmel foglalkozó üzem szerepel. Az általuk forgalomba hozott dughagyma és fokhagyma szaporítóanyag 777 tonna, amelynek 90 százaléka dughagyma (703 tonna) és 10 százaléka fokhagyma (74 tonna).

A termesztési és forgalmazási adatok összevetéséből megállapítható, hogy hazánkban jelentős a dughagyma és fokhagyma szaporítóanyag-behozatal, amely főleg Hollandiából történik. Az importált szaporítóanyag gazdaboltokban, áruházláncok polcain jelenik meg kínálatként, amely elsősorban a házikerti ellátást szolgálja.

A Nébih a napokban tett közzé egy tájékoztató anyagot a témában, amely itt elérhető.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink