Ismét hamis mézzel bukott le Klenáncz József

Forrás: Shutterstock
Azok után, hogy hányszor bukott le hamis mézekkel, egészen döbbenetes, hogy az áruházláncok továbbra is szerződnek vele.

Akácmézként árulták az áruházláncok a CBA-üzletekben érdekelt Klenáncz József termékeit, melyekről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nemrég kimondta, hogy „nem viselhetik az akácméz elnevezést”. A Tesco és a CBA visszahívta a legnagyobb belföldi mézeladó kifogásolt termékeit, és csütörtökön már a Spar is jelezte, hogy zárolták ezeket a tételeket. A vállalkozó nem kívánt nyilatkozni a jogsértéssel kapcsolatban, a CBA-tól viszont kaptunk egy zavaros Klenáncz-nyilatkozatot – írja a 24.hu.

A Magyar Mézkiszerelők Egyesülete és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület jelzése alapján kezdte el vizsgálni a Nébih Klenáncz József mézüzemének akácmézként forgalomba hozott termékeit, miután az egyesületek élelmiszer laboratóriumi eredményekre hivatkozva azt állították, hogy Klenáncz akácmézeinek nincs sok köze az akáchoz.

Ezt egy egyszerű vizsgálattal állapították meg. Az akácmézben a gyümölcscukor és a szőlőcukor aránya (F/G) a tudományos kutatások és a szakmai tapasztalatok szerint minimum 1,4. Abban az esetben, ha ez az érték ennél jóval kisebb, nem beszélhetünk akácmézről. A Magyar Mézkiszerelők Egyesülete azt állítja, hogy többféle mérési módszer is ugyanazt az eredményt mutatta a Klenáncz-mézeknél, vagyis hogy az akácmézként forgalmazott tételeinél az F/G aránya 1,2 körüli. Ez egy nagyon alacsony szám, ami egyértelműen azt jelenti, hogy Klenáncz igazából akácméz áron, de nem akácmézzel kereskedik.

Visszaesőnek számít a szakmában

Klenáncz mézeiről már többször bebizonyosodott, hogy hamisítottak. Az OMME és a Magyar Nemzet tényfeltáró cikksorozata is több alkalommal lebuktatta. A Klenáncz méhészet a mostanában az unió egészében problémát okozó címkézési játszmától sem riadt vissza korábban sem.

A Magyar Mézkiszerelők Egyesülete azt írta a 24.hu-nak, hogy 2021. szeptember 20-án Oravecz Márton, a Nébih elnöke fogadta az egyesület elnökét, Brunner Ferencet és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökét, Bross Pétert. Az egyesület tájékoztatása szerint Oravecz ekkor kijelentette, hogy szerinte sem akácmézet árul Klenáncz, ezért visszahívatja ezeket a tételeket.

A Magyar Mézkiszerelők Egyesülete a 24.hu-nak azt írta, hogy az akácméz ára 50-100 százalékkal magasabb, mint az egyéb mézeké, vagyis véleményük szerint Klenáncz megkárosította a fogyasztókat. Az egyesületek 10 Klenáncz-féle akácmézet is bevizsgáltak, és ezek közül egyik sem érte el azt a gyümölcscukor-szőlőcukor arányt, hogy ezeket akácméznek lehessen nevezni – erről beszélt Bross Péter a 24.hu-nak, aki elmondta, hogy évek óta küzdenek azért, hogy ne legyenek átverve a fogyasztók.

Úgy tudjuk, hogy a Nébih több Klenáncz-féle akácmézet is vizsgál, csak még nem fejeződött be az összes termék kiértékelése. A 24.hu kereste ezzel kapcsolatban a hivatalt, de ezekre a kérdésekre már nem kaptak választ.