Fuzáriummentes élelmiszerek és gabonák után kutatnak

Forrás: Freepik
Az állati és emberi egészségre egyaránt káros penészgomba faj visszaszorításának lehetséges módjait vizsgálják a Debreceni Egyetem és indiai partnerének kutatói.

A penészgomba-fertőződés a mezőgazdaság régről ismert problémája. A fertőzés csökkenti a hozamot és az értékesíthetőséget is. A mikotoxinokat termelő Fusarium penészgomba fajok pedig megnövelhetik az állati és emberi egészségre egyaránt káros toxinok megjelenésének esélyét az élelmiszerláncban. A probléma kezelésében

nagy segítséget jelenthetnek azok a gombák és baktériumok, melyek toxinbontó gombaellenes hatású anyagokat is termelnek.

E témában végez biotechnológiai kutatást a Debreceni Egyetem a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett Magyar-Indiai alkalmazott kutatásfejlesztési együttműködési pályázat keretében. A „Biotechnológiai kutatások Fusarium mikotoxinoktól mentes gabonafélék és élelmiszerek előállítása céljából” című projekt közel 70 millió forintos támogatásból valósul meg 2023 év végéig.

Amellett, hogy a tanulmányozandó mikroorganizmusok egy része alkalmas lehet a toxinokat termelő fuzárium fajok visszaszorítására, az is elképzelhető, hogy a mikroorganizmusok

lehetővé teszik a már megtermelt toxin mennyiségének a csökkentését, esetleg lebontását is.

A már meglévő illetve újonnan izolálni kívánt élesztőgombák és tejsavbaktériumok gátló hatását is tesztelni fogják a fuzárium gomba szaporodására a Debreceni Egyetem és indiai partnerének kutatói. Ugyancsak a kutatás tárgyát képezi a méregkötő és –lebontó tulajdonságok hátterében meghúzódó molekuláris folyamatok vizsgálata, de tesztelni fogják az élelmiszeripar és takarmányozás fontos termékeiben a legelőnyösebb tulajdonságú törzseket is.

A különböző penészgombák jelenléte csökkenti a terméshozamot és a termények értékesíthetőséget is, így jelentős veszteséghez vezet – olvasható a Nébih témában készült útmutatójában. Megfigyelték, hogy a penészes takarmányt az állatok is visszautasítják, és ha mégis elfogyasztják, nem fejlődnek megfelelően, szaporodási zavarok lépnek fel, sőt megbetegedést, tömeges elhullást is észleltek. Több alkalommal leírták azt is, hogy a penészgombával fertőzött terményekből készült élelmiszerek rendszeres fogyasztása súlyos emberi megbetegedésekhez is vezetett. Ennek oka, hogy egyes penészgombák erős biológiai hatású anyagokat, mikotoxinokat termelnek. A mikotoxinok az élelmiszerekben természetes módon képződő legveszélyesebb méreganyagok közé tartoznak

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink