Egy országban állítják elő az uniós tészta közel hetven százalékát

Fotó: Móricz István
Az Eurostat közzétette, hogy mely országok a legnagyobb tésztatermelők.

Tavaly 6,2 millió tonna tésztát állítottak  elő  az  Európai Unióban, 8,9 milliárd euró értékben. Míg a mennyiség 2022-hez hasonlítható (6,1 millió tonna), értéke 1,1 milliárd euróval nőtt – mutatott rá az uniós statisztikai hivatala, az Eurostat. Vagyis feltételezhető, hogy e termék esetében is jelentős drágulás következett be.

Olaszország messze a vezető tésztagyártó volt az unióban, tavaly 4,2 millió tonnát állítottak elő, 6,2 milliárd euró értékben. Ez mennyiségben a teljes EU-termelés 68 százalékát, értékben pedig 70 százalékát teszi ki. Olaszországot Spanyolország követte tavaly csaknem félmillió tonnával (ez az EU össztermelés nyolc százaléka), Franciaország pedig több mint 260 000 tonnával (ami az EU össztermelés 4%-a).

A tagországok tésztaexportjának több mint fele harmadik országokba irányul

Összességében csaknem 2,7 millió tonna tésztát exportáltak az uniós országok 2023-ban, és ennek több mint fele (57%) más EU-országokba került. Olaszország volt az EU legnagyobb tésztaexportőre, 2023-ban kétmillió tonnát exportáltak, ami az EU teljes exportjának 76%-a. Ez messze megelőzte Spanyolországot, a második legnagyobb exportáló országot, amely mintegy 130 000 tonnát, a teljes kivitel 5 százalékát adta.

A két fő  importáló  EU-tag Németország 440 733 tonna tésztaimporttal, amely az EU-tagok összes importjának 28 százalékát teszi ki, valamint Franciaország, amely 371 966 tonnát importál, a teljes uniós tészta külkereskedelmének 24 százalékát adva.

2023-ban az EU-n kívülre irányuló tésztaexport 2 fő célországa az Egyesült Királyság (307 481 tonna, azaz  az EU-n kívüli teljes  export 26%-a) és az Egyesült Államok (243 646 tonna, vagyis a teljes export 21%-a) voltak.

Az Eurostat a statisztikai összefoglalóját a  tészta világnapjára időzítette, amelyet október 25-én tartanak.

Az 1995. október 25-én Rómában megrendezett World Pasta Congressen a világ minden tájáról érkező tésztakészítők lelkesen egyetértettek abban, hogy a tészta egészséges, ízletes, népszerű, fenntartható és kényelmes ételeket érdemel, évente világszerte elismert. 1998 óta, ezért minden évben a világ országaiban október 25-én ünneplik a tészta világnapját.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink