Egy évtized, plusz tíz kiló az egy főre jutó sertéshús-fogyasztásban

Forrás: Getty Images
A sertéshús fogyasztását növelő kampányt indított el az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége. A tíz éve tartó program eredményeként több disznóhúst eszünk.

A sertéságazat jelenleg is különleges kihívásokkal szembesül, hiszen a gazdasági környezet rendkívül gyorsan változik – közölte a kampányt ismertető rendezvényen Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára. Az agrártárca ezért idén többek között a 18 milliárd forintos állatjóléti támogatás mellett 2 milliárd forint értékű válságtámogatási csomaggal, valamint egy egyszeri, 2,5 milliárd forintos támogatással is segítették a sertéstartókat. A mezőgazdasági szereplők likviditásának elősegítése érdekében hitelmoratóriumot és kamatsapkát is bevezettek – tette hozzá.

Talán még soha nem volt ekkora szükség az összefogásra, hiszen a gazdasági körülmények hatására a sertéstartók mellett a fogyasztók helyzete is jóval nehezebbé vált az utóbbi időben – emelte ki Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese.

Az energiaár-robbanás következtében fellépő általános inflációs nyomás keresleti sokkot idéz elő a fogyasztásban, amit mindannyian érzünk a saját bőrünkön. Ennek ellenére szép eredménynek könyvelhetjük el, hogy

a kampány tízéves időtartama alatt az egy főre jutó sertéshús fogyasztás 10 kilogrammal nőtt Magyarországon, a készítményekkel együtt mára eléri az egy főre számított évi 33 kilogrammos értéket.

A mostani kampány legfőbb célja, hogy a karácsonyi bevásárláskor és a menü összeállításakor is a magyar sertéshús választására ösztönözze a fogyasztókat.

Jelenleg rendkívül nehéz helyzetben van a magyar sertéshús ágazat – mondta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének. Két vírus, a Covid-19 és az afrikai sertéspestis (ASP), majd az orosz-ukrán háború is szélsőséges hullámzást idéz elő a piacon, amellyel nehezíti a sertéstenyésztők és -feldolgozók életét. A takarmány és az energiahordozók árának növekedése nagyban megemelte az ágazat szereplőinek önköltségét, ezzel pedig a húsok és húskészítmények árát is. Az elnök kiemelte, hogy

a karácsony közeledtével minden évben emelkedik a sertéshús fogyasztása.

Arra kérte a fogyasztókat, hogy a nehézségek ellenére idén is keressék a megbízható forrásból érkező, kiváló minőségben előállított magyar sertéshúst és készítményeket, ezzel is segítve az ágazatot. A jelenlegi szabályozás szerint a termékeken már köteles a kereskedő feltűntetni a hús eredetét kiírva vagy zászlóval, így a fogyasztók könnyen meg tudják állapítani, honnan származik az általuk választott tőkehús.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink