Bővült az EU-ban elfogadott élelmiszerek listája

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap
Élelmiszerként hozható forgalomba a kalcium-fruktoborát, a bór, gyümölcscukor és kalcium vegyülete, amely természetesen is megtalálható a növényi élelmiszerekben. Az új élelmiszer szintetikusan készül és táplálékkiegészítőként kerül forgalomba.

Megjelent az Európai Bizottság 2021/2129 végrehajtási rendelete a kalcium-fruktoborát élelmiszerként történő forgalomba hozatalának engedélyezéséről – közölte honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az engedélyt 2019. márciusában kérelmezte aóa VDF FutureCeuticals, Inc. vállalat. A kérelmező a kalcium-fruktoborát 2002/46/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvben meghatározott étrend-kiegészítőkben való felhasználását kérelmezte a felnőtt népesség számára, a várandós és szoptató nők kivételével. A kérelmező számos, a kérelem alátámasztására benyújtott adat kapcsán a szellemi tulajdont képező adatok védelmét is kérelmezte a Bizottságtól.

A Bizottság szakértői vizsgálatra hivatkozva megállapította, hogy a kalcium-fruktoborát új élelmiszer 220 mg/nap beviteli mennyiség mellett biztonságos a felnőtt népesség számára, a várandós és a szoptató nők kivételével. Ezért az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szakvéleménye alapján kellő megalapozottsággal állítható, hogy a kalcium-fruktoborát az egyedi felhasználási feltételek mellett megfelel hatályos szabályozásnak.

Azonban a 18 év alatti népességet, valamint a várandós és szoptató nőket tekintve kevés adat áll rendelkezésre a kalcium-fruktoborát biztonságosságáról, a termék jelölésén megfelelően tájékoztatni kell a fogyasztókat arról, hogy a kalcium-fruktoborátot tartalmazó étrend-kiegészítőket e népességcsoportok nem fogyaszthatják

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink