Beindult a közös lobbi az ársapkák eltörléséért

Forrás: MW-archív
Fotó: Bach Máté
A mezőgazdasági termelők, élelmiszerfeldolgozók és a kereskedők is az egy éve bevezetett élelmiszer-árstopok kivezetését szorgalmazzák.

A felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését és ez stabilizálva Magyarország élelmiszer-önellátását – írja az első élelmiszerár-stop bevezetésének egyéves évfordulóján kiadott közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A köztestület nyomatékosítja: a hatósági árak kivezetése a termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők közös érdeke.

Mint írják, az agrárium Magyarország stratégiai ágazata, a hazai élelmiszergyártás kiemelten fontos, ami a koronavírus-járvány alatt is bebizonyosodott. A jelenlegi helyzetben pedig különösen nagy jelentősége van annak, hogy a hazai beszállítók megőrizhessék pozícióikat, versenyképességüket.

Az ársapka nem piaci, hanem szociális intézkedés, ugyanakkor sajnos az elmúlt időszakban a hazai ágazati érdekekkel ellentétes, kedvezőtlen folyamat indult el az élelmiszerkereskedelemben.

Több szegmensben az import erősödik a hazai előállítók rovására, másrészt a kereskedők és a hazai beszállítók közt a korábbi években kiépült együttműködés, bizalmi kapcsolat gyengül.A kereskedők az árstop egy éve alatt jelentős nagyságrendű árengedményt közvetítettek a családok számára a vonatkozó jogszabályok alapján. Ugyanakkor az ársapkák kivezetésével a kiskereskedelemben elhárulna egy akadály az elől is – mivel mára már a kereskedőknek jelentős veszteségeket jelent, ami az egész ágazatba begyűrűzik –, hogy (az árstop előtti időszakhoz hasonlóan) tudjanak szélesebb körben akciókat, árengedményeket biztosítani.

Az ársapka kivezetésével megszűnnének a kedvezőtlen hatásokat kiváltó piactorzító folyamatok, ez pedig kedvező lehet a fogyasztók számára is – szögezi le a NAK, hozzátéve, hogy minden magyar vásárló érdeke, hogy ne nőjön az importnak való kitettség, az ugyanis a hazai élelmiszer-önellátottságot is veszélyezteti.

A hatósági árszabályozás rövid távon kedvező a fogyasztóknak, hosszú távon azonban áruhiányt generál,

torzítja a piacot és veszélyezteti a belföldi termékpályák fenntartható és kiszámítható működését.

A magyar agrárium, élelmiszeripar, illetve -kereskedelem szempontjából indokolt az árstop megszüntetése. Kivezetése esetén a kereskedők együtt fognak dolgozni a hazai beszállítóikkal azon, hogy a vásárlók összességében kedvezőbb árú és a fogyasztói igényeknek megfelelő mennyiségű magyar termékhez jussanak – áll a közleményben.

A közös álláspontot kiadó szervezetek:

ÁFEOSZ-COOP Szövetség, Baromfi Termék Tanács, Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége, FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, Hússzövetség, Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség, Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége, Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács, Országos Kereskedelmi Szövetség, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink