A termelők szerint a kereskedelmi láncoknak kell lemondani árrésük egy részéről

Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság
Valószínűleg a kereskedelem lesz kénytelen csökkenteni az árrését a szerdán bejelentett csirkemell-ármaximalizálás következményeként. Ha az ármérséklést megpróbálja áttolni az átadói árra, akkor viszont félő, hogy annak elhúzódó termeléscsökkenés lesz a következménye – mondta a VG-nek Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács igazgatója.

A Baromfi Termék Tanácsot váratlanul érte az intézkedés, mivel nem a szakmai szervezeteket nem szondázták meg a döntés előtt – mondta a VG-nek Csorbai Attila Orbán Viktor miniszterelnök bejelentésével kapcsolatban, amely hat élelmiszer – köztük a csirkemell – árstopjáról szólt. Mint mondta, számukra a részletszabályok lesznek izgalmasak, hiszen a csirkemell sem egy termék, vannak különböző kategóriái, ahogyan azok árai is különbözőek, vagyis a vámtarifaszám és a konkrét ár megnevezése az izgalmas kérdés.

Az viszont tény, hogy a kormány bejelentése a fogyasztói árak rögzítését jelenti – szögezte le. A baromfi termékpálya szereplői az utóbbi hónapokban – a takarmány-, az energia- és a munkabérköltségek emelkedése következtében – többször kifejtették, hogy áremelési kényszerben vannak a termelők és a feldolgozók is. Mindezt azért, mert az élőbaromfi felvásárlási árai és a tojás átadási ára sem emelkedtek olyan mértékben, amit a költség-növekedések indokoltak volna. „Hosszútávon egy ágazat sem tud veszteségtermelés mellett üzemelni„ – jelentette ki.

„Ilyenkor mindig jött a kérdés, hogy ez mennyibe fog kerülni a fogyasztóknak? Ezt eddig sem tudtuk megmondani, mivel mi az úgynevezett átadói árak emelésért tartjuk szükségesnek, vagyis azt, amennyiért a feldolgozó üzemek átadják termékeiket a kereskedelemnek. Ez az, amiből nem lehet engedni, ezek emelésére továbbra is óriási szükség van” – nyomatékosította Csorbai Attila.

Úgy véli, az lesz a nagy kérdés, hogy az a kereskedelmi árrés – ami szerinte sok esetben nem szerény –, mennyivel fog csökkenni.

Mi egy olyan típusú intézkedést nem tudunk támogatni, ami további nehézségeket okoz a termékpályának. Ha ez fog bekövetkezni, akkor a jelenlegi nehéz – ráadásul a madárinfluenzával súlyosbított – körülmények között tapasztalható állomány- és termeléscsökkenés elhúzódna, illetve erőteljesebbé válna.

A BTT igazgatója azt is elmondta: megfigyelhető egyébként, hogy az életszínvonal csökkenésével nem mérséklődik a húsfogyasztás, csak átstrukturálódik. „Ez csirke példáján bemutatva úgy néz ki, hogy a csirkemelltől megyünk a farhát vagy az egész csirke irányába, vagyis a jobb minőségű és drágább termékektől az olcsóbbak felé” – magyarázta.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink