A szárnyaló tojásárak receptváltásra kényszerítik a francia élelmiszeripart

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap
Rekordárakat ér el a tojás ára Franciaroszágban, de ez a folyamat tapasztalható az egész Unióban és az Egyesült Államokban is.

A tojástermelők tájékoztatása szerint a tojásárak azért emelkedtek több mint kétszeresére Franciaországban, mert megugróttak a takarmány- és energiaköltségek, valamint a valaha volt legrosszabb madárinfluenza időszakán vannak túl. A válság néhány élelmiszeripari vállalatot a kibocsátás csökkentésére vagy a receptek megváltoztatására késztetett – mutat rá cikkében a Reters alapján az esmmagazine.com.

Mind az Európai Unió, mind az Egyesült Államok az egyik legrosszabb madárinfluenza-válságot élte át ebben az évben, minden régióban több tízmillió baromfit selejteztek le. A világ tojástermelése, amely 2021-ben elérte az 1500 milliárdot, a történelemben először idén várhatóan visszaesik az Egyesült Államokban tapasztalt 4,6%-os, az EU-ban 3%-os, Franciaországban pedig 8%-os visszaesést követően – közölte az EU legnagyobb tojástermelője, a CNPO francia ipari csoport.

Olyan helyzetben vagyunk, amilyenre még nem volt példa. A korábbi válságok során az import felé fordultunk, különösen az Egyesült Államokból, de idén mindenhol rossz a helyzet

– mondta Loic Coulombel, a CNPO alelnöke.

A visszaeső termelés, a tojás iránti erős fogyasztói kereslet idején következett be, amely olcsó fehérjeforrásnak tekinthető a megugró infláció idején . „Egyes vállalatok nem tudták elviselni az áremelkedést, már megkezdték a receptek megváltoztatását, vagy leállították a gyártósorokat” – mondta Coulombel, hiszen – tette hozzá – normálisan sok tojás kell ahhoz, hogy süteményt vagy tojásos tésztát készíts.

A recept megváltoztatása lehet a tojástípusok cseréje, a felhasznált mennyiség csökkentése, vagy ritkábban alternatívákra, például borsó- vagy tejfehérjékre cseréje. A tojás ára a francia szupermarketekben mintegy 15-20%-kal emelkedett az év eleje óta, egy olyan törvény nyomán, amely a szupermarketekben az élelmiszerárakat a termelők takarmányköltségéhez indexeli.

Ám a francia azonnali piacon az ágazati tojásárak, amelyek szintén összefüggenek a kínálattal és a kereslettel, 2,20 euró/kg áron forogtak szerdán, ami több mint kétszerese az év eleji árnak, és körülbelül 65%-kal mozog az akkori átlagár felett. 2022 vége előtt valószínűleg meghaladják a rekord 2,30 euró/kg-os árat az év végi növekvő kereslet miatt, de továbbra is jóval alatta maradnak a szabványos tojások amerikai azonnali árainak, amelyek most 4,24 euró/kg-osak.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink