A húsadó bevezetése is terítéken Németországban

Fotó: Vémi Zoltán
Egy tavaly létrehozott parlamenti bizottság a húsfogyasztást adóztatná a klímavédelem fokozása jegyében.

Úgy tűnik, hogy Németország drasztikus intézkedések bevezetésére készül a klímavédelem fokozása érdekében. Az egyik ilyen meglepően drasztikus javaslatot egy tavaly júliusban létrehozott kormánybizottság terjesztette elő, és a húsadózásról szól.

A szóban forgó bizottság arra a következtetésre jutott, hogy egy kilogramm marhahúsnak ötször-hatszor többe kell kerülnie a jelenleginél. Vagyis a jelenlegi átlag 13 euró körüli németországi árat kilónként 80 euró főlé növelnék.

Az ilyen típusú megoldások támogatói szerint ekkora áremelésre azért lenne szükség, hogy a húsfogyasztás miatti környezetszennyezés és a biodiverzitás csökkentés ellensúlyozására tett intézkedésekkel kapcsolatban felmerülő költségeket fedezni tudják a többlet bevételből – mutat rá cikkében az Euromeatnews.com.

Ugyanezek a számítások azt mutatták ki, hogy a tejtermékeknek kétszer-négyszer többe kell kerülniük, mint jelenleg.
A bizottság azt is kiszámolta, hogy az ipari gazdálkodás okozta környezeti károk évente mintegy 90 millió euróba kerülnek, és évi 7-11 milliárd eurós beruházást javasolt a mezőgazdaság zöldiparrá való alakításának finanszírozására.

Az új német kormány deklarált célja, hogy a jelenlegi 10 százalékról, 2030-ra akár harminc százalékra növelje az ökológiailag megművelt területek arányát Németországban.

Az EU meg akarja változtatni az Ön fogyasztói szokásait

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink