Zacskós szőlővel a klímaváltozás hatásai ellen

Spanyolországban sikerrel kísérleteznek a korábban a kártevők elleni védekezésként használt, a fürtöket papírzacskóval óvó, mostani célja szerint az érést lassító módszerrel.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa honlapján megjelent írás felidézi, hogy egykor egy hazánkban élő brit fiatalember a magyar posta és a magyar popzene mellett a magyar zacskós tejet nevezte meg, mint a magyarországi lét megkeserítőit. A zacskós tej már kiment a divatból, a fiatalabbak valószínűleg a kifejezést sem ismerik, ezzel szemben lehet, hogy kénytelenek lesznek a zacskós szőlő fogalmával megbarátkozni.

A spanyol pezsgőt, azaz a cavát tömörítő szervezetet (Cava DO) a belső viták miatt otthagyó több minőségi termelő közül a biodinamikus, csúcsminőségű, a kifejezetten hosszan érlelt és kizárólag kézzel degorzsált pezsgőiről ismert Recaredo egy különleges, sőt elsőre bizarrnak tűnő módszerrel próbálta elejét venni a további veszteségeknek. (A statisztikák szerint ugyanis a mediterráneum 17 százalékkal kevesebb termést takaríthatott be 2021-ben a klímaváltozás hatásai miatt). Ton Mata, a Recaredo igazgatója egy spanyol csemegeszőlőnél használt módszert vetett be: a valenciai Vinalopó-völgyben már több mint egy évszázada használják a papírzacskós védekezést, igaz, régen a kártevőktől óvták a fürtöket, még a hatékony permetszerek megjelenése előtt.

Ezt a módszert a Recaredo használta idén júliusban először borszőlőn, és a jelentések szerint sikerrel: a bezacskózott Xarello-fürtök két egész hónappal később értek be, ezeket november 4-én szüretelték, szemben a zacskótlanokkal, amelyeket szeptember 7-én. A Recaredo nemcsak zacskókkal kísérletezik a hőség ellen, hanem árnyékolóhálót is feszítettek egyes sorok közé. Az eredmény biztató, de a célzott, parcellára szabott lombozatkialakítás hatékonyabb – egyébként pont erről számolt be Villányban a Franc & Franc fórumon a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet korábbi és mostani főborásza, Ipacs Szabó István és Tóth Sándor, akik a Cellarius Kft. segítségével végeztek kísérletet, miszerint a teljes lelevelezés sok tekintetben jó eredményt hozott.

A szintén katalán csúcsborász, Torres összekötötte az árnyékolást a zöldenergia-termeléssel: egy kísérleti ültetvényen napelemek vetnek árnyékot a tőkékre. Egy másik ismert termelő, a biodinamikus Raventos i Blanc inkább korábban szüretel, illetve fontolgatja, hogy visszatérjen a bokorműveléshez, mivel így kevésbé kitettek a fürtök és egyes levelek a közvetlen napfénynek, ami ugyancsak lassítja az érést.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink