Súlyos fogyasztáscsökkenést okozott a drágaság egyes élelmiszereknél Spanyolországban

Forrás: Getty Images
A spanyolok először a hal-, másodszor a hús-, harmadsorban pedig a gyümölcsféléket kezdték el kihagyni étrendjükből azok drágulása miatt.

A spanyol fogyasztók 49 százaléka véli úgy, hogy az élelmiszerárak általános emelkedése megváltoztatta étkezési és vásárlási szokásaikat – derül ki az Aegon biztosítótársaság immár hatodik alkalommal elkészített egészségügyi és életbiztosítási témájú tanulmányából, amelyet a FroutVeB szemlézett. A jelentés szerint a spanyolok kizártak étrendjükből bizonyos friss élelmiszereket, leginkább a halat, a húst és a gyümölcsféléket.

A megkérdezettek 45 százaléka állította, hogy az emelkedő árak miatt felhagyott bizonyos élelmiszerek fogyasztásával. A kategóriákat tekintve a halfélék volt a legelső olyan élelmiszertípus, amelyről a fogyasztók lemondtak (52,5 százalék), ezt követte a hús (34,9 százalék), a harmadik helyen pedig a gyümölcsök állnak 18,1 százalékkal (de a zöldségféléknél is 8,2 százalékos ez az arány). A kirajzolódó kép arra a szomorú összefüggésre világít rá, hogy

a spanyolok bevásárlókocsijukba a tápanyagokban gazdag és jelentős tápértékű alapvető élelmiszerek helyett feldolgozott és kevésbé friss élelmiszereket kezdtek el beválogatni.

A kutatás által szolgáltatott adatok klaszter-elemzéséből kiderül, hogy a nők azok, akik a legtöbbször lemondtak bizonyos élelmiszerek fogyasztásáról (49,1 százalék), szemben a férfiak 41 százalékával, és az egyes típusú élelmiszerekről lemondó népesség aránya a 18-25 év közötti fiatalok (61,7 százalék) és a 26-40 év közöttiek (48,8 százalék) körében is egyre növekszik. A helyzet tovább romlik, ha figyelembe vesszük azokat a spanyolokat, akik elvesztették a munkájukat (67 százalék), illetve azokat, akik úgy érzik, hogy romlott a gazdasági helyzetük (62,1 százalék).

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink