Stratégiai együttműködésben a HNT és a MATE

Hosszútávú stratégiai megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa. A cél például a kulturált borfogyasztás népszerűsítése az egyetemeken.

A gödöllöi központú Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) hosszútávú stratégiai együttműködést kötött, melynek célja a kulturált borfogyasztás népszerűsítése az egyetemeken, a közös szakmai rendezvények együttes megvalósítása és a Borászati Füzetek szakmai lapban történő tudományos tartalmak bővítése, valamint annak kutatási forrásként történő felhasználása – közölte a HNT.

A kulturált borfogyasztás népszerűsítése egy meghatározó feladat a szőlész- borász ágazat számára, ugyanis a borágazat előtt álló egyre növekvő kihívások tükrében elengedhetetlen a bor felelős és mértékletes fogyasztásának hangsúlyozása a fiatal generációk körében. Frittmann János, a HNT elnöke ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy ezen program kapcsán a HNT és a MATE közösen együttműködik a Magyar Bor Akadémiával a Wine in Moderation program nemzeti koordinátorával.

A HNT számára fontos, hogy minden szakmai programot nyitottá tegyen az egyetem munkatársai és a hallgatók számára, mindemellett biztosítania kell a szőlő-bor ágazatban a magasan képzett szakmai munkatársak utánpótlását, ennek érdekében

a HNT tervei között szerepel, hogy aktívan részt vesz a MATE hallgatói szakmai gyakornoki programjában.

A Borászati Füzetek a HNT tulajdonában lévő legrégebbi, 155 éves múltra visszatekintő agrár szakmai kiadvány, amely szerepel a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Osztálya által elfogadott tudományos folyóiratok jegyzékében. A két szervezet közös célja a szakmai, tudományos tartalom bővítése és hogy a lap meghatározó platformja legyen az egyetem oktatói és hallgatói tudományos munkájának, akár forrásként, akár felületként.

Az előttünk álló feladat, hogy részletesen kidolgozzuk a fenti célnak megvalósítását, részleteit a tulajdonos HNT, a lapkiadó Magyar Mezőgazdaság Kft. és a MATE együttműködésében – hangsúlyozta Frittmann János

A HNT további szakmai együttműködéseket is tervez a MATE-val, melyek kidolgozása most is folyamatban van. Ennek fókuszában pedig a magyar szőlőtermesztés biológiai alapja lesz.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink