Segítik a nemzedékváltást Tokajon

Forrás: Észak Magyarország
Fotó: Kozma István
A Nemzeti Földalapról szóló törvényben is változtatásokat eszközölne az agrár-salátatörvény javaslat, amelynek általános vitáját a múlt héten kezdték meg a parlamentben.

A jogszabály módosításával pontosításra kerülnek a mintagazdasági cím megszerzésének feltételei földművesek, illetve elismert vállalatcsoport esetében, valamint a Tokaji Életpálya Program megvalósításához szükséges földjuttatás szabályait határoznák meg.

Miként Nagy István agrárminiszter a jogszabály expozéjában elmondta, a Tokaji Életpálya Program célja megállítani a Tokaji borvidékről a fiatal, képzett, diplomás munkaerő elvándorlását, valamint kedvező feltételek megteremtésével elősegíteni az ország más területéről a szőlőtermesztésre és borászatra fogékony fiatal szakemberek Tokaji borvidéken történő letelepedését.

A szakminiszter hozzátette: e cél elérése érdekében azok a Tokaji borvidéken szőlőültetvényt birtokló magánszemélyek, akik a továbbiakban nem kívánják a jó termőhelyeken található, de jellemzően rossz állapotban lévő ültetvényeiket hasznosítani, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának felhívására lehetőséget kapnak, hogy felajánlják egyes területeiket megvételre az állam számára. Ezt követően a Nemzeti Földügyi Központ az érintett területek vagyonkezelési jogát a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának tulajdonában álló Tokaji Szőlő -és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft. részére adja át.

A Nonprofit Kft. gondoskodik arról, hogy az ültetvényeket 4-6 év alatt egységes szakmai szempontok szerint az ültetvények kezelési igényeinek megfelelő állapotba hozza annak érdekében, hogy azokat a művelési szándékkal rendelkező képzett fiatal gazdák használatába vagy tulajdonába adja. Ezzel olyan új perspektívát nyújt a valódi termelőknek, amely jelenleg nem létezik, valamint a minőségi területeken korszerű ültetvények által biztosítja a minőségi előrelépést anélkül, hogy nehezen értékesíthető feleslegeket generálna.

Egyéb fejlesztések is folyamatban vannak Tokajon. Mint korábban megírtuk, készülnek a tervek a Tokaji Szőlészeti, Borászati Kutatóintézet Tarcalban lévő létesítményei felújítására és folyamatban van a sátoraljaújhelyi Bortemplom rekonstrukciója, valamint megkezdték a Tokaj-Hegyalja Egyetem épületeinek felújítására vonatkozó előkészületeket. Emellett a kollégiumként szolgáló Hotel Furmint két emeletének kiviteli tervei még az idén elkészülnek.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink