A precíziós gazdálkodás a jelen – a szőlészetben is

Egy rendszerszintű változás közepén vagyunk, a digitális, fenntartható, zöld jövő, amiről gyakran beszélünk, már nem a jövő, hanem a jelenünk, ami a szőlészeti-borászati ágazatban is a sikeres jövő kulcsa – mutatott rá Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a Digitalizáció a szőlészeti-borászati ágazatban című konferencián. Mint mondta, a fenntarthatóságnak három alapvető eleme van: a környezet-klimatikus fenntarthatóság, a gazdasági és a társadalmi. A borpiacon nagyon éles a gazdasági verseny, ami várhatóan csak erősebb lesz a jövőben. Ezért szerinte növelni kell a vállalkozások hatékonyságát, aminek egyik kulcsa lehet a digitalizáció.

De mit ér a bor szőlő nélkül, és mit ér a szőlő bor nélkül? – tette fel a kérdést előadásában Nyitrainé Sárdy Diána, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézet igazgatója, aláhúzva, hogy a szőlész-borász képzésben nagy hangsúlyt fektet a precíziós gazdálkodásra. A humán faktornak kiemelt szerepe van, hiszen kulcskérdés, hogy a digitalizációból kapott adatokból milyen következtetéseket vonunk le, a tudományos munka során hogyan hasznosíthatjuk.

Szabó Péter, a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány kuratóriumi elnöke, és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti-Borászati Intézetének egyetemi oktatója elmondta, hogy manapság a precíziós szőlőtermeszés sokkal több annál, hogy magát a definíciót röviden ismertessük, hiszen minden innovatív megoldás gyakorlatig precíziónak tekinthető. Véleménye szerint kijelenthető, nem létezik olyan, hogy precíziós és nem precíziós gazdálkodás, csak mezőgazdaság, agrárium definíciók léteznek valójában. Hiszen, aki nem él az innovatív eszközökkel, technológiákkal, az egészen egyszerűen lemarad a versenyben. Szerencsére megvalósulni látszik az, ami a szántóföldön már gyakorlat: a precíziós gazdálkodás elérhető a szőlőtermesztés területén is – tette hozzá.

Generációváltás zajlik a mezőgazdaságban, ebben döntő szempont lesz, hogy a digitalizáció megvalósuljon, illetve segítse az agrárium fejlődését – mutatott rá Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítói Osztályának elnöke.

A konferencián Kutas Bendegúz, AgroVir az Agrovir üzleti tervezője cégük innovatív gazdaságirányítási szoftverét mutatta be, ami lehetővé teszi a szőlőtermelő gazdaságok digitalizálását. Szeifert Gábor, a Winedata ügyvezetője automatikus adatgyűjtés a szőlészetben címmel tartott előadást. Hári Zsolt, a Hári-tech Kft ügyvezetője a cég innovatív fejlesztéseit mutatta be: azt, hogy milyen önvezető robotokat használhatunk a kertészetekben és a szőlészetekben. Kránicz József, a Detectology Kft. képviselője az UAV-s (drónos) távérzékelés előnyeit mutatta be a szőlő termelésben. Dr. Mesterházi Péter Ákos, az Axiál Kft precíziós gazdálkodási csoportvezetője a cégcsoport precíziós gazdálkodási megoldásait mutatta be. Ambrus Andrea, a MATE docense helyspecifikus technológiák alkalmazási lehetőségei a szőlőtermesztésben címmel tartott előadást. Milleschich Tamás, a PlantCT részétől a meteorológiai adatok és előrejelzések fontosságát hangsúlyozta a precíziós szőlőtermesztésben. A konferencia zárásaként Imreh Lajos, a Forgószárny Kft. ügyvezetője bemutatta, miként lehetséges helikopterrel megoldani a szőlőültetvények fagyvédelmét.

A konferencia teljes anyaga és az elhangott előadások hozzáférhetők a innen tölthető le.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink