Itt vannak a borászatban megoldásra váró feladatok

Fotó: Kallus György / VG
A tisztújítás után megtartotta alakuló ülését a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) elnöksége. Az ülésen Nagy István agrárminiszterrel meghatározták azokat a területeket, amelyek leginkább igénylik a köztestület és a minisztérium közös munkáját.

A tárcavezető köszöntőjében kihangsúlyozta, hogy a hazai szőlő- és borágazat kiemelt jelentőséggel bír, zászlóshajóként húzza a magyar mezőgazdaságot. Az Agrárminisztériumot és a HNT-t kiemelt partneri viszony fűzi egymáshoz, mindig nyíltan és őszintén tudtak beszélni – mondta.

A miniszter felsorolta mindazokat a területeket, melyekre a jövőben az Agrárminisztériumnak és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának közösen kell megoldásokat találni:

  • a munkaerőpiac területén az automatizálás lehetőségei;
  • a változó éghajlati viszonyokhoz való alkalmazkodás;
  • a termelést nehezítő aránytalan környezetvédelmi uniós szabályozók kérdése;
  • az exportpiacokon történő nagyobb mértékű borértékesítés;
  • a szőlészek és borfelvásárlók viszonyrendszerének javítása;
  • az ágazati jövedelmezőség javítása; a fogyasztási trendek lekövetése, valamint
  • a mértékletes és minőségi borfogyasztás népszerűsítése a fiatal fogyasztók körében.

Nagy István kifejezte abbéli reményét is, hogy a jövőben is folytatódnak a HNT által elindított piacszervezési intézkedések, mint a szakmaközi bormarketing és a biológiai alapok biztosítása. E két program jó példája annak, hogy a szőlészek és a borászok maguk is tenni akarnak piaci helyzetük javítása érdekében, felismerik a problémát, kidolgozzák a stratégiát és az intézkedéseket is végrehajtják – fogalmazott.

Frittmann János a HNT elnöke egyetértve a miniszter által nevesített feladatokkal kiemelte, hogy ezek a feladatok csak az Agrárminisztériummal együtt valósíthatók meg sikeresen, ezért folytatni kell a megkezdett közös munkát. Ez a munka azonban csak akkor lesz hatékony, ha a termelők bevonásával történik. Személyes célkitűzése, hogy a termelők a hegyközségi rendszert még inkább magukénak érezzék.

Az ülésen hivatalos napirendjeinek megfelelően megtörtént az átadás-átvétel Légli Ottó a HNT leköszönő elnöke és Frittmann János újonnan megválasztott elnök között.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink