Gyenge bortermés mellett élénkül a kereslet

Fotó: Kallus György / Világgazdaság
Az elmúlt évek legalacsonyabb szintjére eshet idén a globális bortermelés, eközben pedig a kereslet várhatóan a koronavírus-járvány előtti szintek közelébe fog visszaállni – közölte a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet.

Főként a zord európai időjárás az oka a gyenge terméseredményeknek – áll a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati ​​Szervezet (OIV) közleményében, amely a világtermelést 247,1 millió és 253,5 millió hektoliter között határozta meg. Ez a harmadik egymást követő évben jelent átlag alatti termelést, és megközelíti a 2017-es 248 millió hektáros szintet, amely az elmúlt hatvan év a legalacsonyabb mennyisége.

Az előrejelzések szerint az Európai Unióban a termelés 145 millió hektoliterre csökken, ami 13 százalékos visszaesés a tavalyi évhez képest. Az amerikai termelés az előrejelzések szerint a tavalyi évhez képest 6 százalékkal, 24,1 millió hektoliterre emelkedik.

A Syngenta blogja által idézett közleményük szerint Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban, a világ legnagyobb bortermelőiben komoly a termelés visszaesése. A nyugat-európai szőlőültetvényeket a tavaszi fagyok sújtották, miközben a francia termelők is heves esőzést, jégesőt és penészbetegséget szenvedtek el.

A globális fogyasztási trendek biztatóak voltak, az első félévi adatok fellendülésre utalnak annak ellenére, hogy a turizmusban és a vendéglátásban a koronavírus-járványhoz kapcsolódó folyamatos fennakadások vannak.

Még mindig arra számítunk, hogy a globális fogyasztás növekedni fog 2020-hoz képest

– mondta Pau Roca, az OIV főigazgatója, megjegyezve, hogy az első félévi kereskedelmi adatok a világjárvány előtti szintet meghaladó mennyiségeket mutattak. Az online értékesítésre való áttérés a borágazatot is segítette a járvány idején – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink