Elindult a zsűrizés az Országos Borversenyen

Ma kezdődött a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által szervezett Országos Borverseny, amelyre mind a 22 magyarországi borvidékről neveztek be borokat, közel ezret..

Egy-egy borverseny megmérettetés borász-borász között, igazodási pont a borfogyasztók számára, egyúttal közösségösszetartó szerepe is van – fogalmazott Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Budapesten, a 42. Országos Borverseny megnyitóján. A szakmai bírálati rendszer segítséget nyújt az óriási túlkínálatban való eligazodáshoz, azt szolgálja, hogy minőségi magyar borok kerüljenek a fogyasztók elé – mondta az államtitkár a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által szervezett megmérettetésen. Szerinte a magyarság borhoz való különleges viszonyulását jelzi az is, hogy azon ritka népek egyike, amelynek saját szava van a bor megjelölésére, míg a legtöbb európai nép ezt a latinból (vinum) vette át.

Az Országos Borverseny jelentőségét hangsúlyozva Feldman Zsolt jelezte: Magyarország az Európai Unió hetedik legnagyobb bortermelő országa. A HNT mintegy 30 ezer szőlőtermesztéssel, illetve borászattal foglalkozó magánszemélyt, illetve vállalkozást tart nyilván, a bortermelés pedig – a sokéves átlagot figyelembe véve – 3-3,5 millió hektoliter között alakul.

A hazai borszeretők közel háromnegyede egyáltalán nem iszik külföldi bort, amelynek aránya az összfogyasztás 10 százalékát sem teszi ki.

A jelentős kínálatban mindenki számára szükség van az eligazításra, a borászoknak pedig például az egy-egy versenyen megszerezhető visszajelzésre.

Az agrártárca közleménye szerint a HNT által megszervezett, legnagyobb hagyományú termelői bormustra alapot ad arra, hogy a szakmai szervezet valós információt szerezzen a magyar borpiacról, az eredmények inspirálják, egyúttal visszajelzést jelentsenek a termelőknek, és igazodást nyújtsanak a borkedvelő fogyasztóknak. Idén mind a 22 borvidékről, 252 borászatból, összesen 918 minta érkezett a versenyre.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink