A szőlőtelepítéseknél is alkalmazkodni kell az éghajlatváltozáshoz

Forrás: Freepik
Az éghajlatváltozás miatt most különösen fontos, hogy milyen szőlőfajtát telepítünk. A szőlőtermesztésben el kell kezdeni a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást – hangzott el a Szüret 2030 konferencián.

Cselekedni kell annak érdekében, hogy a jövőben gazdaságosan folytatható legyen a szőlőtermesztés az éghajlatváltozás várható hatásainak ellenére is. Ez az üzenetet közvetítették a szakértők a Verpeléten, csütörtökön megrendezett Szüret 2030: Termelői aggodalmak és kutatási feladatok, válaszok című konferencán – tudósított az MTI. A konferenciát a Magyar Borok Házával közösen szervezte az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa.

Valamit tenni kell annak érdekében, hogy a szőlőfajta-használatunk a klímaváltozás hatásait figyelembe véve a jövőben is megfelelő legyen a szőlőtermesztés számára

– jelentette ki Kocsis László, akadémiai doktor. Egyelőre ugyanis megválaszolandó kérdés, hogy a szaporítóanyagot és a zöld ültetvényeket miként kell rendbe tenni ahhoz, hogy a termelés a jövőben gazdaságosan folytatható legyen az éghajlatváltozás ellenére is – tette hozzá.

A szakember szerint a szőlőtermesztés fajtahasználatát a klímaváltozás közepette kell megfelelővé tenni. Fontosnak tartja, hogy tisztában legyünk a biológiai alapokkal, hogy meghatározhassuk, azok mennyiben képesek befolyásolni az éghajlatváltozáshoz történő adaptációt. Ez ügyben már történt előrelépés – a professzor elmondta, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának szakmaközi bizottsága előkészítő munkát végzett termelői kérdőívek alapján, amelyből meghatározták, hogy a jövőben milyen fajták borszelekcióját, nemesítését és adaptációját kellene elvégezni és ezáltal alakítani a fajtahasználatot közép vagy hosszú távon.

A konferencia figyelemfelhívó mondata hangzott el Farkas Lászlótól, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökétől, miszerint

ha 2030-ban szüretelni akarunk, ahhoz 2025-ben szőlőt kell telepíteni.

A tanácselnök véleménye szerint most különösen fontos, hogy eldöntsük, a telepítendő szőlő milyen fajta legyen. El kell kezdeni az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást e termelői ágban is.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink