A Kúria ítélkezett egy tokaji telepítési vitában

Forrás: VG
Fotó: Kallus György
A Tokaji borvidéken területi korlátozás nélkül csak Furmint, Hárslevelű, Kabar, Sárgamuskotály, Zéta és Kövérszőlő szőlőfajták telepíthetők – ismertette a Kúria döntését a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT).

Mint a HNT felelevenítette, egy peres ügy lezárásaként a Kúria döntést hozott a borvidéken területi korlátozás nélkül telepíthető szőlőfajtákról. A Kúria azt a kérdést vizsgálta, hogy a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa Rendtartása a borvidéki termelőkre kötelező jelleggel előírhatja-e, hogy a borvidéken csak meghatározott szőlőfajták telepíthetők területi korlátozás nélkül.

A megállapítás szerint a Tokaji borvidék területén a Borvidéki Rendtartás szerint területi korlátozás nélkül csak Furmint, Hárslevelű, Kabar, Sárga muskotály, Zéta és Kövérszőlő szőlőfajták telepíthetők. továbbá, a hegyközségi rendtartás a hegyközség tagjára, a borvidéki rendtartás, a borvidék területén működő üzemekre kötelező erejű rendelkezéseket állapíthat meg.

A Kúria megállapította azt is, hogy a hegyközségek és a hegyközségi tanácsok, mint a szőlő- és borgazdálkodás terén évszádos hagyománnyal rendelkező szakmai szervezetek az általuk ellátandó közfeladat teljesítése körében hatáskörrel rendelkeznek a célszerű telepítés és művelés meghatározására. Az UNESCO világörökségi listáján szereplő, a világon egyedülálló több, mint ezeréves, változatlan formában maradt szőlészeti-és borászati hagyományt megtestesítő Tokaji borvidéken telepíthető szőlőfajták meghatározása és védelme nemzeti érdek.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink