A borászoknak is igazítaniuk kell üzleti modelljeiken

Forrás: Szabad Föld
Fotó: Németh András
Az elmúlt években tett kormányzati erőfeszítések hatására stabilizálódott a borpiac, de a koronavírus és az orosz-ukrán háború miatt a szőlész-borász szektor szereplőinek is újra kell írniuk stratégiájukat.

A koronavírus-járvány árnyékában eltöltött két év okozta nehézségek, és a jelenlegi ukrajnai helyzet a szőlő-és bortermelő szektorban dolgozóktól is megköveteli üzleti, értékesítési modelljeik kiigazítását, esetleg átírását – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a 10. Borkonferencia megnyitóján. Az agrárkormányzat ebben a helyzetben is igyekezett kiszámítható partnere lenni az ágazatnak, mint ahogyan a következőkben is ezen dolgozik – nyomatékosította.

Azt államtitkár a 2010 óta elért eredmények közé sorolta a hazai borpiac stabilizálását, a megújult ágazati szabályozást, a bor kiemelt és egységes kommunikációját és a támogatáspolitikai eredményeket. Sikerült szinte nullára csökkenteni a 2010-ben még közel 800 ezer hektoliternyi borimportot, és a termőterület csökkentése is megállt. Megújult a hegyközségi rendszer, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa mára elismert szakmaközi szervezetként működik, megszületett a rugalmasabb, kevesebb adminisztrációval járó új bortörvény és elkészült az ágazat hosszú távú stratégiája is.

Feldman Zsolt elmondta:

a támogatáspolitikának köszönhetően a magyarországi szőlő termőterület csökkenése megállt, emellett 7,5 milliárd forintból 27 ezer hektár megújult,

amely az ágazat továbbélésének fontos záloga. A borászati technológia modernizálását 30 milliárd forint támogatás segítette, valamint az elmúlt két évben 13 milliárd forintos keret állt rendelkezésre a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek enyhítésére. 2016-és 2018 között több mint 600 borászati üzem beruházásához nyújtott támogatást a tárca, a tavaly meghirdetett borászati üzemfejlesztési támogatási lehetőségre 241 kérelem érkezett, több mint 50 milliárd forint támogatási igénnyel.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink