Egyre közelebb a nulla százalékos zöldség-gyümölcsáfa Hollandiában

Forrás: Getty Images
Hollandia 2024-ben szeretné bevezetni a zöldségek és gyümölcsök áfamentességét, a bevételkiesést pedig a cukorra kivetni tervezett adóból befolyó összeggel pótolnák.

A holland kormány elkötelezettnek tűnik a zöldségeket és gyümölcsöket terhelő forgalmi adó eltörlése mellett, melyet legkésőbb 2024-ben szeretnének bevezetni – írja közös nyílt levelében Maarten van Ooijen prevencióügyi (egészségügyi-, sport- és jóléti) miniszter, valamint Marnix van Rij adóügyi miniszter.

A FruitVeB honlapján megjelent írás szerint azonban a pontos jogszabály megfogalmazása számos problémába ütközik: például nagyon egyértelműen kell tisztázni, hogy a különböző élelmiszeripari eljárások, műveletek és a feldolgozottsági fok alapján mit tekinthetünk még zöldségnek, illetve gyümölcsnek. Például a mosás, hámozás, szeletelés és a csomagolás még rendben lenne, de minek tekintsük a hozzáadott sóval készült élelmiszeripari termékeket: zöldségnek számítana-e például egy üveg tésztaszósz? A pontos definíció megfogalmazása annyira nehéz feladatnak tűnik, hogy a kormány egy külső tanácsadó céget kért meg ennek elvégzésére.

A 0 százalékos áfa bevezetésére a kormány Prevenciós Megállapodás programja (Preventieakkoord) keretében kerülne sor, és

az előzetes számítások szerint mintegy 1 milliárd euró bevételkiesést okozna a központi költségvetésnek.

Ezt a kabinet egy „cukoradó” bevezetésével pótolná, de ennek feltételei is kidolgozatlanok, várhatóan 2023-ban léphet hatályba.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink