Vasútra irányítják át az ukrán mezőgazdasági termékek exportját

Fotó: Pavlo Pakhomenko / Europress / AFP
Mivel az Oroszországgal vívott háború miatt Ukrajna tengeri kikötői zárva vannak, a hatóságok más módot találtak a mezőgazdasági termékek Európába történő szállítására .

A Kárpáti Igaz Szó nevű oldal szemléje szerint Ukrajna jelentős gabonaexportőr, exportjának számottevő részét hagyományosan fekete-tengeri kikötőiből szállítják tovább. Az Ukrajna elleni invázió miatt azonban megkezdték a szemes termények vasúton történő külföldre szállítást, ugyanis az ukrán tengeri kikötőket blokkolják az orosz csaptok.

Az ukrán közlekedési hatóságok szerint havonta akár 600 ezer tonna gabonát tudnak exportálni vonattal Ukrajnából Európába.

A vetési munkálatok az ország minden olyan részén elkezdődött, ahol nincsenek harcok. Ilyen körülmények között az infrastrukturális minisztérium egyik legfőbb feladata a felszerelések és egyéb alkatrészek, műtrágyák, üzemanyagok logisztikájának a biztosítása – mondta Olekszandr Kubrakov infrastrukturális miniszter a mezőgazdasági szektor képviselőivel folytatott tárgyaláson.

Ahogyan korábban a VG megírta, a háború miatt az országban nincs igazán lehetőség a földművelésre. Az ukránok se vetni, se aratni nem tudnak, ez pedig nemzetközi szinten is aggodalomra adott okot. Ukrajnában a mezőgazdaság adja az exportra szánt termékek nagy részét, viszont a háború miatt a külkereskedelem is szinte teljesen leállt.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink