Időjárással szemben ellenálló kukoricát dob piacra a Bayer

Forrás: Európai Bizottság
Az újfajta kukoricát úgy nemesítették, hogy ellenálljon az egyre változékonyabb időjárásnak. Egyharmaddal rövidebbre nő, mint a hagyományos hibridek, így egyszerűbb kijuttatni a műtrágyát és a növényvédő szereket és több szén-dioxidot is képes megkötni a talajban. A Bayer a jövőbeni észak-amerikai forgalmat 1 milliárd euróra becsüli. Európában 2027 után vezethetik be.

Jobban tűri az éghajlatváltozással járó erős szeleket az a kukoricafajta, amit a Bayer, a globális mezőgazdasági vegyszer- és vetőmaggyártó vállalat jövőre piacra dob az Egyesült Államokban – tudósít a Reuters. A 2020-ban közel 5 milliárd eurós kukorica vetőmagértékesítésről beszámoló cég, amelynek a napokban kellett leállítania egyik gyomirtó szerének termelését, 1 milliárd euróra becsüli a jövőbeni észak-amerikai forgalmat. Bob Reiter, a Bayer növénytudományi részlegének kutatási és fejlesztési vezetője így fogalmazott:

A rövid tenyészidejű kukorica világszerte minden egyes kukoricaültetvényen elfér.

Az új fajta kukorica rövid termetű, egyharmaddal rövidebbre nő a jelenlegi fajtáknál és úgy nemesítették, hogy ellenálljon az egyre változékonyabb időjárásnak.

A növényt könnyebb lesz megművelni a Bayer szerint, mivel a rövidebb szárú kukorica lehetővé teszi a műtrágya, a növényvédő szerek és más mezőgazdasági vegyszerek egyszerűbb szezonközi kijuttatását. Ellenállóbb lesz a szeles körülmények között is, ami igen hasznosnak bizonyul. Emlékezzünk pédául a derecho-ra, amely 2020-ban több millió hektár kukoricát tett a földdel egyenlővé Iowában.

Az új fajta emellett több szén-dioxidot képes megkötni a talajban, ami a termelők számára környezetvédelmi kreditek révén további bevételt hozhat.

Ezen felül, hozzájárul a jobb tápanyaghoz és vízhez való jobb hozzáféréshez is – mondta a kutatás vezetője. A tervek szerint a kukoricát 2023-ban 150 amerikai gazdálkodó fogja elültetni egy kereskedelmi kísérlet keretében, és az azt követő évben a szélesebb piacra is bevezetik.

Kockázatos lehet a Bayer egyik gyomirtószere

A Bayer gyomirtószere többezer bejelentés alapján már egymillió hektárnál is nagyobb amerikai szójabab termőterületet, rizst, fákat és szőlőt károsított.

A kezdeti telepítések a hagyományosan nemesített vetőmagokból fognak történni. A biotechnológiai tulajdonságokat és génszerkesztett fajtákat pedig 2027-ben vagy később vezetik be Észak-Amerikában és más földrajzi területeken, beleértve Latin-Amerikát, Ázsiát és esetleg Európát is a vállalat jelenlegi koncepciója szerint.

Az kukorica-fajta globális értékesítése várhatóan a 2030-as években éri el a csúcspontját.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink