Tippek vákuumszivattyú használatához

Forrás: Freepik, Zákány
A hűtőberendezések nélkül ma már el sem lehet képzelni a hétköznapokat. Ezek az eszközök hűtőközeggel vezetik el a hőmérsékletet a lehűteni kívánt területről, majd máshol leadják azt. A hűtőközeg azonban nem bírja jól a vizet, a nitrogént és az egyéb szennyeződéseket, ezért ezeket el kell távolítani, mielőtt a rendszert feltöltenénk hűtőközeggel. Ehhez pedig vákuumszivattyúra lesz szükségünk – ezen eszközről osztunk meg most pár alapvető tudnivalót.

A cikk első részében röviden szót ejtünk a vákuumszivattyúk működési elvéről, utána konkrét tippeket adunk ezen szerszámgépek használatához.

Miért kell eltávolítani a szennyeződéseket a hűtőrendszerből?

A levegő (nitrogén, oxigén, egyéb gázok) azért okoz problémát, mert nem kondenzálódik, és a kompresszor működése során megemeli a kompresszor végnyomás értékét. Ezzel mind villamosan, mind mechanikusan túlterheli azt. Ha pedig bent marad a rendszerben, a hűtőközeggel keveredve csökkenti a berendezés hatásfokát.

A víz ezzel szemben más problémákat okoz. Egyfelől megfagyva fagyásos dugulást okozhat a rendszer leghidegebb pontján, ami az adagoló szerv utáni rész. Másfelől a hűtőközeggel keveredve savakat képezhet a fluorral például, ezek a savak pedig korróziót okoznak és károsítják a hűtőberendezést.

Fontos tehát, hogy eltávolítsuk a rendszerből a levegőt és a vizet, illetve az egyéb szennyeződéseket. Ezt vákuumszivattyúval tudjuk megtenni.


Makita vákuumszivattyú

Hogyan működik a vákuumszivattyú?

A vákuumszivattyú egy elektromos meghajtású eszköz, amely forgó lapátok segítségével hoz létre vákuumot. A forgó lapátokat olaj lubrikálja, amely egyben tömítésként is működik. A vákuum magától értetődően gond nélkül kiszippantja a levegőt és az egyéb gázokat. De mi a helyzet a folyékony halmazállapotú vízzel, a megfagyott vízről nem is beszélve?

Az a szerencsénk, hogy a víz párolgása nagyban függ a nyomástól. A vákuumszivattyúval kellően alacsony nyomást hozhatunk létre, hogy az alacsonyabb hőfokú víz is elpárologjon, a párát pedig már gond nélkül ki lehet szippantani. A jéggel szintén működik a dolog, ugyanis extrém alacsony nyomáson a víz szublimál, azaz lényegében vízgőz lép ki a jégből. Amit már ugyanúgy ki lehet szívni.

A kiszivattyúzott gázok és egyéb szennyezőanyagok áthaladnak az olajon, és meggátolhatják a funkciójának betöltésében. A vízgőz például fehér emulziót hoz létre az olajjal. Emiatt az olajat egy idő után cserélni kell.

Most pedig következzék pár hasznos tipp, amivel sok fejfájást megspórolhatsz magadnak!

  1. A vákuumozás megkezdése előtt kapcsold be a gépet, hogy az olaj felmelegedhessen üzemi hőfokra! Ezzel biztosíthatod, hogy a masina eléri a névleges végvákuum értékét, és a víz is nehezebben fog keveredni vele.
  2. Vásárolj jó minőségű, direkt erre a célra tervezett olajat! A többi olajjal nem fog rendesen működni a berendezés, és kárt okozhatsz a gépben.
  3. 20 üzemóránként cseréld le az olajat! Így biztosíthatod, hogy jól fogja tenni a dolgát. Ha nagyon savas, szennyezett rendszert vákuumolsz, akkor gyakrabban, akár óránként is szükség lehet rá.
  4. Ellenőrizd a létrehozott vákuumot finom vákuumérővel! Így folyamatosan látod, milyen vákuumértéket hozott létre a vákuumszivattyú.

Ha továbbra sem vagy biztos a dolgodban, keresd fel a Zákány Szerszámház weboldalát, ahol remek minőségű termékek közül válogathatsz, és szakértői segítséget is nyújtunk a helyes döntéshez!

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink