Napelem rendszer: minden, amit tudnod kell a működéséről és előnyeiről

Fotó: Unsplash
A napelemes hűtési és fűtési rendszerek nemcsak környezetbarát és fenntartható, de költséghatékony megoldást is kínálnak a háztartásoknak és nagyobb, céges épületeknek. Ezért is olyan népszerűek manapság, amikor a klímaváltozás és a magas gáz- és energiaárak egyszerre okoznak problémát mindannyiunk számára. Cikkünkben röviden bemutatjuk a napelem rendszer működését és annak előnyeit.

Hogy működik a napelem?

A napelem rendszer megújuló energiát, a napenergiát használja fel a villamosenergia előállítására. A napsugarakat a napelem panel gyűjti be, amely egyenáramot termel azokból. A napelem inverter ezt váltóárammá alakítja át, ugyanis ez az, amit a háztartásokban fel tudunk használni. Ez található a konnektorokban.

Attól függően, hogy milyen típusú rendszert telepítünk, az esetleges többlet termelést tárolhatjuk a szolgáltató hálózatán, vagy a napelem rendszer saját tároló akkumulátorán. Jelen szabály szerint lakossági felhasználóknak nincs lehetősége a szolgáltató hálózatán tárolni a megtermelt többletet, így marad az utóbbi verzió. Saját akkumulátorral rendelkezik például a hibrid- és a szigetüzemű napelem rendszer, de megoldást jelenthet a problémára a visszwatt rendszer is.

Milyen előnyei vannak a napelem rendszer telepítésnek?

A napelem rendszer előnyeit több kategóriára bonthatjuk.

Az első a fenntartható, környezetbarát működése. A napelem ugyanis zöld energiát használ, vagyis olyat, amely folyamatosan, természetes módon újul meg és nem fogy el. Több ilyen megújuló energiaforrás is van, jelen esetben ez a napenergia. Emellett a napelem rendszerek nem bocsátanak ki üvegházhatású gázokat és halk működésük miatt a zajszennyezettség problémája sem áll fenn.

Az előnyök másik kategóriája pedig a költséghatékonyság. A napelemek megtermelik a szükséges villamosenergia nagy részét, sőt sok esetben képesek a háztartás teljes energiaigényét ellátni. Ezzel az áramszámla jelentősen csökken, jó esetben minden hónapban 0 Ft lesz.

További előnye, hogy mivel egy jó minőségű napelem rendszer képes akár 25-30 évig is hatékonyan működni, a beruházás megtérülése után tovább termeli az áramot, ingyenesen, vagyis profitot hoz.

Azoknak az ingatlanoknak jelentősen magasabb az értéke, amelyeken napelem rendszer került telepítésre.

Jó minőségű napelem rendszereket, vagy tartozékokat keres? Nézzen szét a Kazán WebShop kínálatában!

Szponzorált tartalom

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink