Mire lesz szükséged, ha most vettél szántóföldet?

A földművelés az egyik legköltségesebb tevékenység a mezőgazdaságban, de ha odafigyelünk arra, hogy a megfelelő gépekkel műveljük, akkor hasznot is hajthatunk földjeinkből. A föld megvásárlása után a következő tevékenységekkel érdemes azonnal kezdeni: a „dzsungel” kiírtása, a talaj fellazítása, mezőgazdasági utak építése, szántóföldek kiegyenlítése.

Milyen eszközök szükségesek a földműveléshez?

Általában a mezőgazdasági munkákat nehézgépekkel végzik, amelyek jellemzően lánctalpas traktorok, nagy teljesítménnyel rendelkező ekék és buldózerek, valamint különféle kombájnok és kapák. A talajművelést annak érdekében kell elvégezni, hogy optimális környezetet biztosítsunk a magok csírázáshoz és a növények megfelelő növekedéséhez.

Vetéskor és ültetéskor elő kell készíteni a magok helyét, a magágyat és el kell végezni a talaj fellazítását is. A talajlazítással a megfelelő talajszerkezetet érjük el. A termőföldek előkészítéséhez ekéket használhatunk. Ha eladó eke után kutatunk, akkor érdemes először az interneten kezdeni. Ma már nagyon sok mezőgazdasági gépeket árusító üzlet tölti fel a gépkínálatot a webre is, hiszen így mindenki otthona kényelméből válogathat. Az eladó eke kiválasztásakor figyeljünk oda a talaj minőségére és csak olyan ekét válasszunk, amely biztosan megfelelő lesz a művelet elvégzésére.

Rögök feltörése

A rögök feltörésére a legalkalmasabb a kultivátor vagy a tárcsás eke. Boronálásra vagy a kultivátor használatára már csak azután kerülhet sor, hogy a talajt megtisztítottuk. A rögök feltörése után egységes talajt kapunk, amelybe azután sokkal könnyebb elvégezni a vetést. Az eke segíthet a rögök válogatásában is, hiszen felszínre hozza a nagyobb rögöket.

Talaj tömörítése

Ezután következhet a talaj tömörítése, amelyet munkagépekkel végeznek el és megtörik a felszínre hozott rögöket. Ha közvetlen tömörítést alkalmazunk akkor az hatásosabb, hiszen a vetőmag mélységében történik meg a tömörítés. Ehhez a munkálathoz különleges tárcsa vásárlása szükséges. Tárcsás borona, függesztett rövidtárcsa, szőlészeti tárcsa, sorköz tárcsa, rövidtárcsa, nehéztárcsa hengerrel is vásárolható. Ha a hengeres tárcsát vásároljuk meg, akkor a simítási műveletet is el tudjuk végezni.

Simítás

A simítás lesz a legvégső feladatunk vetés előtt. A simítást annak érdekében kell elvégezni, hogy az öntözővíz eloszlása optimális legyen és a felesleges esővizet gyorsabban el tudjuk vezetni. Ehhez a művelethez is eke vásárolható.

Mielőtt a gépek vásárlását elkezdenénk mérlegeljük, hogy pontosan milyen feladatok ellátására keressük mezőgazdasági gépeinket, hiszen az is elképzelhető, hogy sokkal jobban járunk egy több munkafeladatot is ellátó munkagéppel, mintha minden egyes feladathoz egy-egy külön gépet szerzünk be.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink