Hogyan termesszünk zöldségeket és gyümölcsöket otthon? Kerti kiskalauz!

Forrás: Freepik
Egy dolog állandó: a változás. A huszonévesek többségét nem vonzza a kert. Ködös emlékeink lehetnek arról, milyen volt a földre hullott túlérett szilvát szedegetni a darazsak elől azért, hogy nagypapa cefréjébe kerüljön, vagy nem értettük, miért kell otthon folyamatosan nyírni a füvet, gereblyézni a lehullott faleveleket, mivel másnap újakat fújt oda a szél. Azonban, mint minden, úgy az ember is változik, idővel összeáll a kép, ha lesz egy saját házunk és családot alapítunk. Hirtelen a kert lesz az egyik legfontosabb hely az életünkben. Időnk nagy részét ott töltjük a gyerekekkel, és hamar meglátjuk azokat a szépségeket és rejtett kincseket, amiket gyerekfejjel még nem vettünk észre.

Szobanövénytől a saját kertig

Azt mondják, a kertes ház legjobb és legrosszabb tulajdonsága, hogy mindig ad munkát. Egy dolgos nap az irodában nagyon le tudja fárasztani az agyunkat. Ilyenkor hazatérve a fűnyírás vagy virágültetés felér egy komplett terápiás foglalkozással. Ezt a nyugalmat, a belső békét és a természettel való együttélést próbáljuk meg átadni a gyermekeinknek.

Ahogy a bevezetőben is írtuk, fiatal felnőttként a természettel való kapcsolatunk általában kimerül egy szobanövényben az albérletünk párkányán, amit vagy alul-, vagy túllocsolunk általában. Amennyiben sikerül eljutnunk egy saját házig, akkor megfelelő kerti szerszámok birtokában kezdődhet a kísérletezés. Néhány tő paradicsom és egy-két gyümölcsfa jó kiindulási alap lehet. Szülőként csodás érzés újat mutatni gyermekeinknek. Amikor saját szemével látja, hogyan lesz a kis palántából érett paradicsom, amit ő szüretelhet majd és fogyaszthat el, az megfizethetetlen.

Kerti kiskalauz

Első lépésként válasszuk ki a környezeti adottságoknak megfelelő növényeket. Ebben segítségünkre lehet az internet, a helyi gazdaboltos vagy egy tapasztalt segítőkész szomszéd. Alaposan gondoljuk át a növények helyét, legyen elég tér és napfény. Ügyelni kell arra, hogy a növényeknek legyen elég hely a növekedésükhöz. A talaj minősége kulcskérdés, így szükség esetén lazíthatjuk homokkal, vagy feljavíthatjuk trágyával és komposzttal. Ahogy korábban is írtuk, a legkönnyebb hiba, amit egy rutintalan kertész elkövethet, az a nem megfelelő öntözés. A túlzott vagy elégtelen vízadás egyaránt káros lehet, ezért folyamatosan figyelni kell a növények igényeire. A következő feladat a tápanyag-utánpótlás, amihez rendelkezésre állnak különböző tápoldatok, műtrágyák és egyéb növényvédő szerek.

Kertbarátként, ha sok időt töltünk az udvarunkon, akkor napról napra látni fogjuk a változásokat. A gondozott növény környékéről távolítsuk el a gyomokat, ellenőrizzük a növényeket a kártevők vagy betegségek szempontjából. Ha időben észleljük a problémákat, akkor könnyen találunk rá orvosságot is. A növényeink gondozásához elengedhetetlenek a megfelelő kerti eszközök. A vágáshoz használt dolgok mindig legyenek élesek, az ásók, kapák, gereblyék, locsolófejek esetében pedig fontos, hogy stabil és sérülésmentes állapotban tudjuk azokat használni. Végül, de nem utolsó sorban jöhet a hab a tortán: a szüret. Élvezzük ki a munkánk gyümölcsét és falatozzunk közösen a családdal!

Támogatott tartalom

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink