Ezek a legfontosabb tudnivalók a cégalapítással kapcsolatban

Többnyire milyen cégformákat választanak a cégalapítók? Milyen feltételrendszernek kell megfelelni a vállalkozás elindításához? Milyen aprólékos lépésekből áll a legtöbb esetben egy cégalapítás? Összefoglalónkban minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban.

Többnyire milyen cégformákat választanak a cégalapítók?

Elsősorban azt érdemes tisztázni a cégalapítás előtt, hogy milyen cégformát lehet választani. Leggyakrabban a bt.-re, valamint az egyszemélyes vagy a többszemélyes kft.-re esik a választás. A bt., vagyis a betéti társaság alapításához legalább két tagra van szükség, egy beltagra és egy kültagra. A betéti társaság esetében a beltag korlátlanul felelős a cég tartozásaiért, míg a kültag csupán a betett betét erejéig felel a vállalkozás kötelezettségeiért. A beltag nem lehet egyszerre két helyen is korlátlanul felelős személy, vagyis nem lehet egyéni vállalkozó, sem pedig más betéti társaságban beltag. A bt. mellett népszerű a kft., vagyis a korlátolt felelősségű társaság, amely lehet egyszemélyes és többszemélyes is. A kft. nem jár korlátlan felelősséggel.

Fotó: Freepic

A minimális törzstőke legalább hárommillió forint kell, hogy legyen az egyszemélyes és a többszemélyes kft. esetében egyaránt. Az egyszemélyes kft.-t, ahogy a neve is jelzi, egyetlen személy alapíthatja, aki akár az ügyvezető is lehet. A többszemélyes kft. értelemszerűen több taggal is rendelkezhet. A nyereségből történő részesedés a legtöbb esetben a tagok törzsbetétéhez igazodik, eszerint osztják el azt a felek. Természetesen ettől el lehet térni, azonban azt a társasági szerződésben mindig rögzíteni kell.

Milyen feltételrendszernek kell megfelelni? Milyen lépésekből áll a cégalapítás?

Néhány alapvető feltételnek meg kell felelnie az alapítónak a cégalapításhoz. Többek között fontos, hogy az alapító és az ügyvezető ne legyen eltiltás alatt, és az okmányaik is rendben legyenek. Eltiltásra akkor kerülhet sor, ha valakinek például törölték egy korábbi cégét adótartozás miatt. Továbbá alapvető feltétel, hogy az adott cég székhelyhasználata jogszerű legyen. Ez azt jelenti, hogy az alapító tulajdonában vagy haszonélvezetében áll az ingatlan, vagy pedig rendelkezik székhelyhasználati hozzájárulással. A cégalapítás rendkívül egyszerű és problémamentes kellő szakértői segítség mellett. Például kiváló lehetőséget kínál cégalapításra a Gálusz Gábor ügyvezető által irányított Gross Office Kft. Több éves szakmai tapasztalattal, remek szakmai csapattal és kiváló szakértői háttérrel rendelkezik a kft. a cégalapítás és a székhelyszolgáltatás területén egyaránt. A Gross Office Kft. segítségével a cégalapítás szinte gyerekjáték, hiszen akár 0 forint kezdőtőkével is el lehet indítani az álomvállalkozást. Továbbá rendkívül gyors ügyintézést, ügyvédi segítséget és szakértői tanácsadást is biztosít a topcegalapitas.com oldalon elérhető szolgáltatás. Ráadásul a cég abban is segítséget nyújthat, hogy a székhely IPA-mentes településen legyen bejelentve. Ennek a lehetőségnek köszönhetően rengeteg idő, energia és pénz spórolható. Minden szempontból kiváló szolgáltatás a vállalkozást alapítók számára, érdemes élni a lehetőséggel!